Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov: ”NU poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina!”. Rusia refuză orice tratative, punând condiții de neacceptat pentru Kiev. Ce tratat a propus Zelensky


  • ACP
  • Dec 28, 2022 18:25
  • 1277
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov: ”NU poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina!”. Rusia refuză orice tratative, punând condiții de neacceptat pentru Kiev. Ce tratat a propus Zelensky

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a anunțat miercuri că nu poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina, dacă nu se ia în considerare la Kiev „intrarea celor patru noi regiuni în Federația Rusă”

„Să începem cu asta – până acum nu există niciun plan de pace pentru Ucraina … Nu poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina, care să nu țină cont de realitățile de astăzi - cu teritoriul rusesc, cu intrarea a patru noi regiuni în Rusia... Niciun plan care să nu ia în considerare aceste realități nu poate pretinde a fi pașnic”, a spus Dmitri Peskov în timpul unui briefing de presă. 

Cele patru regiuni ucrainene - Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson - au fost atașate Moscovei printr-un decret putinist la începutul lunii octombrie, după ce au avut loc așa-zise referendumuri susținute de Moscova, dar respinse la scară largă de comunitatea internațională. 

Planul de pace în 10 puncte, anunțat de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a fost prezentat pentru prima dată la un summit din noiembrie al Grupului celor 20, apoi discutat cu președintele american Joe Biden, la Washington, dar și cu președintele Macron și premierului Indiei, Narendra Modi. 

Planul ucrainean prevede: 

1) Securitatea nucleară, concentrându-se pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporizhzhia, care este acum ocupată de Rusia. 

2) Securitatea alimentară, inclusiv protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni ale lumii. 

3) Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț pentru resursele energetice rusești, precum și sprijinirea Ucrainei în restabilirea infrastructurii sale energetice, din care mai bine de jumătate a fost afectată de atacurile rusești.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia. 

5) Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și reafirmarea Rusiei în conformitate cu Carta ONU, despre care Zelensky a spus că „nu este negociabilă”

6) Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei cu Rusia. 

7) Justiție, incluzand înființarea unui tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor de război rusești. 

8) Prevenirea ecocidului și protecția mediului, cu accent pe deminarea și refacerea instalațiilor de tratare a apei. 

9) Prevenirea unei escaladări a conflictului și construirea arhitecturii de securitate în spațiul euro-atlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina. 

10) Confirmarea sfârșitului războiului, inclusiv un document semnat de părțile implicate – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.