Retorică putinistă la Budapesta: Viktor Orban aruncă responsabilitatea războiului din Ucraina în curtea Statelor Unite ale Americii


Retorică putinistă la Budapesta: Viktor Orban aruncă responsabilitatea războiului din Ucraina în curtea Statelor Unite ale Americii

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a poziționat din nou extrem de ferm de partea moscovită a baricadei, în cadrul conflictului ruso – ucrainean, într-un interviu de Crăciun acordat publicației Magyar Nemzet, considerând că, atâta timp cât Statele Unite vor sprijini Ucraina și îi vor furniza arme, războiul nu are șanse să ia sfârșit.

"Ucraina poate continua să lupte doar atâta timp cât SUA o sprijină cu bani și arme. Când americanii vor dori pace, atunci va fi pace", a spus Viktor Orban, precizând că anul care se încheie în curând a fost cel mai periculos din ultimele trei decenii și subliniind faptul că Ungaria se confruntă cu pericolul de a fi atrasă în războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie ”împingând țara într-o direcție periculoasă”.

Întrebat fiind ce tabără susține în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, Orban a furnizat răspunsul tip al naționalistului de operetă care scoate în față sintagma ”interesului național”, pe post de pavăză, cu orice ocazie și în fața oricărei provocări.

„Răspunsul nostru la întrebarea dacă suntem pe partea bună sau rea a istoriei este că suntem pe partea maghiară a istoriei”, a explicat Orban „Susținem și ajutăm Ucraina, suntem interesați de supraviețuirea Ucrainei suverane și ne interesează ca Rusia să nu reprezinte o amenințare pentru securitatea Europei. Dar nu suntem interesați să renunțăm la toate relațiile noastre economice cu Rusia”, a mai adăugat Orban, subliniind apoi: „Suntem pro-maghiari. În războiul ruso-ucrainean, suntem de partea Ungariei”. 

Premierul ungar nu a ratat ocazia de a critica Uniunea Europeană pentru sancțiunile aplicate Ungariei, ca urmare a poziționării actualei echipe guvernamentale față de agresiunea Rusiei. 
”Bruxelles-ul și-a creat o armă reținând fonduri Ungariei, o armă, dar nu o sabie, mai degrabă un cuțit de buzunar. Și de asta nu trebuie să fugim panicați. Dacă ne uităm la banii datorați Ungariei din fondurile de coeziune, obținem un miliard și jumătate de euro net anual. Înțeleg că există mult interes pentru acel procent din bani reținut – dar celălalt 99 la sută este mai important pentru mine. Să luăm asta mai întâi. Și pentru asta nu avem nevoie de fonduri UE – avem nevoie de investiții, dezvoltări și locuri de muncă. Celălalt input financiar de la Bruxelles este o sumă mult mai semnificativă și a fost creat ca fond provenit dintr-un împrumut comun pentru a depăși consecințele crizei Covid. Dacă există un exemplu strălucitor de necinste, acesta este: luăm un împrumut reciproc, Ungaria își asumă obligațiile asociate, iar apoi birocrații de la Bruxelles, care urăsc Ungaria, nu ne dau banii”, a declarat Victor Orban, reiterând, în stilul lui Vladimir Putin, ideea necesității dizolvării Parlamentului European, pe care îl consideră vândut intereselor unor organizații potrivnice Ungariei: ”Birocrații de la Bruxelles se simt de parcă sunt deasupra legii. Dacă o persoană, în calitate de deputat în Parlamentul European, se află pe lista secretă de finanțare a lui George Soros și primește bani și tot felul de alte susțineri pentru a condamna țările care intersectează interesele de afaceri ale lui George Soros – precum Ungaria – în rapoarte care se bazează în întregime pe neadevăruri, asta e ca și cum respectivul ar primi pentru asta valize pline cu bani gheață. Această mlaștină trebuie drenată. Parlamentul Ungariei a luat o poziție cu privire la dezbaterea europeană asupra viitorului Uniunii Europene: s-a propus ca Parlamentul European să fie desființat în forma sa actuală și, în schimb, să fie format din reprezentanți numiți din guvernele naționale. Este timpul să fie luată în serios această propunere”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.