Ucraina anunță că e gata să respingă atacul masiv pregătit de ruși, cu rachete Kalibr, dar oferă date diferite despre forțele ruse de atac, în funcție de cine le prezintă


  • ACP
  • Dec 26, 2022 16:44
  • 993
Ucraina anunță că e gata să respingă atacul masiv pregătit de ruși, cu rachete Kalibr, dar oferă date diferite despre forțele ruse de atac, în funcție de cine le prezintă

Șefa centrului comun de presă al Forțelor de Apărare din Sud – Nataliya Humeniuk – a anunțat, pe 26 decembrie, la televiziunea națională, că Rusia pregătește un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei, dar nu sunt excluse nici atacuri punctuale asupra unor obiective strategice ucrainene. 

"Este evident că rușii se pregătesc pentru ceva. Acum sunt dislocate o navă purtătoare de rachete, de suprafață, și două subacvatice, care au împreună un total de 16 rachete Kalibr. Ne amintim că au o asemenea tendință de a repeta operațiuni care sunt mai mult sau mai puțin semnificative pentru ei. Prin urmare, dacă vă amintiți cum s-au pregătit pentru un atac masiv cu rachete pe 5 decembrie, când au dislocat nave port-rachete pe mare și au ridicat aviația strategică și tactică – în principiu totul este foarte asemănător. Suntem pregătiți pentru asta. Suntem conștienți că un astfel de atac este posibil”, a explicat purtătoarea de cuvânt Humeniuk. 

"Faptul că rămân fără stocuri de armament este de înțeles, pentru că le consumă, dar inamicul nu trebuie subestimat. Rușii încearcă să-și completeze rezervele în ciuda sancțiunilor și limitărilor capacităților lor. Vedem că ei caută o oportunitate de a întârzia evoluțiile, de a face o așa-zisă pauză operațională pentru a se aproviziona și a-și continua spectacolul victoriei, așa cum cred ei, dar contramăsurile noastre sunt adecvate, așa că nu le vom da acea pauză, de vreme ce ne dăm seama că trebuie să ne recâştigăm independenţa cât mai repede posibil”, a mai subliniat ea în interventia televizată – detalii AICI.

Duminică însă, Forțele Navale ale Ucrainei anunțaseră pe canalul Telegram că în Marea Neagră se afla 4 nave purtătoare de rachete Kalibr gata de luptă, înarmate cu 24 de astfel de rachete, dar nu e prima oară când sunt comunicate date diferite ori care se contrazic chiar, din partea oficialităților militare ucrainene – detalii AICI.

Între 1 și 20 decembrie, forțele ucrainene au doborât 67 de drone kamikaze iraniene Shahed, dar au existat și suficient de multe drone și rachete care au reușit să treacă de apărarea antiaeriană și să lovească componente ale sistemului energetic al Ucrainei. Efectele atacurilor precedente cu rachete și drone ale armatei ruse asupra obiectivelor din Ucraina încă sunt foarte vizibile, după ce au fost avariate peste 50 de stații electrice de diferite clase de tensiune și peste 50 de linii electrice de înaltă tensiune, după cum a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.