Medvedev amenință întreaga lume cu războiul nuclear în caz că ”Rusia nu obține ceea ce își dorește”


Medvedev amenință întreaga lume cu războiul nuclear în caz că ”Rusia nu obține ceea ce își dorește”

Arsenalul nuclear al Rusiei și regulile stabilite de Moscova pentru utilizarea sa sunt singurii factori care împiedică Occidentul să înceapă un război împotriva Rusiei, a declarat una dintre ”vuvuzelele” de top ale președintelui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, într-un articol publicat duminică de către propaganda de stat.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai spus că Moscova își va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat și țara va fi total demilitarizată.

Într-un interviu difuzat separat duminică, Putin spunea că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în război, invocând faptul că Ucraina și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții.

Medvedev, care s-a prezentat cândva drept un reformator liberal, președinte de paie al lui Putin din 2008 până în 2012, este unul dintre cei mai vehemenți susținători ai războiului. El denunță în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să dezbine Rusia în folosul Ucrainei.

„Este Occidentul pregătit să declanșeze un război cu drepturi depline împotriva noastră, inclusiv un război nuclear, punându-l în mâinile Kievului?” se întreabă Medvedev, amenințător și retoric, într-un articol scris pentru ziarul Rossiiskaya Gazeta.

"Singurul lucru care îi oprește pe dușmanii noștri astăzi este înțelegerea faptului că Rusia va fi ghidată de fundamentele politicii de stat... privind descurajarea nucleară. Și în cazul în care apare o amenințare reală, va acționa asupra lor".

Putin și alți înalți oficiali au spus în mod repetat că politica Rusiei privind armele nucleare dictează că acestea pot fi folosite dacă există o amenințare la adresa integrității teritoriale. Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experților.

La începutul acestei luni, Putin a spus că riscul unui război nuclear crește, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își vede propriul arsenal nuclear ca pe un element de descurajare pur defensiv.

„Lumea occidentală face o echilibristică între dorința arzătoare de a umili, jigni, dezmembra și distruge Rusia cât mai mult posibil, pe de o parte, și dorința de a evita o apocalipsă nucleară, pe de altă parte”, a spus Medvedev, adăugând din nou amenințător că ”dacă Rusia nu obține garanțiile de securitate pe care le cere, lumea va continua să se clatine în pragul celui de-al Treilea Război Mondial și al catastrofei nucleare”.

Același Medvedev a mai spus că Rusia ar putea uita de legăturile normale cu Occidentul pentru ani și poate decenii viitoare și se va concentra în schimb pe relațiile cu restul lumii, amenințând și asupra faptului ca va dispune cum va dori de bunurile statelor ”inamice”, aflate la dispoziția sa. „Suntem îndreptățiți să facem tot ce considerăm adecvat, în baza legii noastre, cu bunurile lor”, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.