20.000 de militari ucraineni se vor pregăti în Marea Britanie și în Occident pentru a lupta împotriva rușilor


20.000 de militari ucraineni se vor pregăti în Marea Britanie și în Occident pentru a lupta împotriva rușilor

Marea Britanie a luat inițiativa de a dubla numărul personalului militar ucrainean care se va pregăti sub conducerea instructorilor occidentali. Potrivit serviciului de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, acest lucru a fost afirmat chiar de către Ministrul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace, în timpul unui discurs în Parlamentul britanic.

„Forțele noastre armate fac tot posibilul pentru a dezvolta abilitățile de luptă ale bărbaților și femeilor din Ucraina. Deoarece aproape 10.000 de militari ucraineni au fost antrenați în Marea Britanie în 2022, îmi propun ca forțele noastre armate, împreună cu aliații noștri, să dubleze cel puțin numărul personalului antrenat în 2023” – a spus oficialul.

Wallace a exprimat, de asemenea, recunoștința aliaților pentru ajutorul acordat în pregătirea militarilor Forțelor de Apărare ucrainene. „Aș dori să mulțumesc unor țări precum Canada, Danemarca și Finlanda, Suedia, Norvegia, Noua Zeelandă, Lituania, Țările de Jos și Australia pentru contribuția lor la instrucția ucrainenilor”, a subliniat ministrul.

Anterior, Ben Wallace a raportat că Marea Britanie a predat Ucrainei peste 900 de generatoare, precum și îmbrăcăminte și echipamente concepute pentru temperaturi extrem de scăzute.

De la începutul războiului, Marea Britanie s-a remarcat în primul rând prin faptul că a trimis în Ucraina o nouă generație de arme uşoare antitanc, deosebit de eficiente, celebrele NLAW, scopul principal al acestor arme fiind acela de a distruge vehicule blindate la distanță sigură, cu o singură lovitură.

Pe 28 aprilie, de asemenea, sute de rachete Brimstone au fost trimise în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Apărării britanic James Happy. Deja la începutul lunii mai, armata ucraineană a început să folosească noi arme.

Marea Britanie a mai predat Ucrainei 120 de mașini blindate, inclusiv mașini de patrulare Mastiff. Ucraina a mai primit din Regatul Unit și „zeci” de vehicule aeriene grele fără pilot (UAV) pentru a oferi sprijin logistic forțelor izolate.

În plus, Marea Britanie a transferat sisteme de apărare aeriană în Ucraina, în special, rachete Starstreak . Aceste sisteme sunt concepute pentru a doborî avioanele de luptă și elicopterele care zboară relativ jos deasupra solului. Britanicii au furnizat Ucrainei și vehicule cu șenile Stormer ca platformă mobilă pentru Starstreak.

În prima decadă a acestei luni, pe 9 decembrie, premierul britanic Rishi Sunak a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi, în timpul căreia a promis că Ucraina va primi mai multe arme și rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune în viitorul apropiat.

O zi mai târziu, fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, într-o rubrică pentru The Wall Street Journal, a subliniat că războiul din Ucraina se poate încheia doar împingând trupele ruse la granițele vechi. Și pentru ca acest lucru să se întâmple mai repede, comunitatea internațională ar trebui să intensifice asistența pentru Ucraina.

Pe 12 decembrie, secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie ar putea lua în considerare transferul de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, dacă Rusia continuă să lovească ținte civile ucrainene, iar pe 15 decembrie, Wallace a spus că Ministerul britanic al Apărării nu exclude transferul rachetelor de croazieră Storm Shadow în Ucraina. Ulterior, în urmă cu doar 2 zile, Ministerul de Finanțe al Ucrainei a raportat că Marea Britanie oferă Ucrainei un ajutor de 500 de milioane de dolari printr-un proiect al Băncii Mondiale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.