De Crăciun, Rusia își sacrifică mii de soldați la Bakhmut. Putin vorbește din nou despre negocieri de pace cu Ucraina


De Crăciun, Rusia își sacrifică mii de soldați la Bakhmut. Putin vorbește din nou despre negocieri de pace cu Ucraina

Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat în ajunul Crăciunului 620 de soldați ruși, pierderile totale ale forțelor de ocupație ajungând la 102.050 de militari, conform datelor raportate de serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Per total, pe 25 decembrie 2022, pierderile totale ale invadatorilor ruși la nivel de echipamente de luptă arată după cum urmează: 

- tancuri ‒ 3011 unități

- vehicule blindate de luptă ‒ 6010 unități

- sisteme de artilerie - 1.991 unități

- RSZV – 418 unități

- echipament de apărare aeriană ‒ 212 unități

- aeronave – 283 unități

- elicoptere – 267 unități

- UAV-uri de nivel operațional-tactic – 1706 unități

- rachete de croazieră ‒ 653 unități

- nave/ambarcațiuni ‒ 16 unități

- echipamente auto și cisterne – 4.635 unități

- echipament special ‒ 178 unități

Din cei 620 de soldați ruși neutralizați ieri, marea majoritate au fost scoși din luptă pe fronturile din Bakhmut, acolo unde, potrivit șui Serhii Gaidai, șeful OVA de la Lugansk, armata rusă sacrifică viața a mii de soldați, în special wagneriți și kadyroviți (membri au unităților de luptă cecene și ai PMC Wagner) încercând să-i demonstreze președintelui Vladimir Putin că sunt capabili să înfluențeze soarta tot mai clară a războiului. 

„În ceea ce îl privește confruntarea din Bakhmut, Rusia nu urmărește niciun plan militar strategic, ci mai mult un simbolism pe care regimul de la Kremlin îl iubește foarte mult”, a spus Gaidai, referindu-se la pactul încheiat între proprietarul PMC Wagnet, Yevgeny Prigozhin, și comandantul forțelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, pentru a-și demonstra puterea și a-l impresiona pe Vladimir Putin.

De altfel, ambițiile politice ale lui Prigozhin dictează adesea tactica armatei ruse din sud-estul Donbasului, Surovikin intrând într-o astfel de alianță doar pentru a se opune ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu. În plus, ca urmare a unei astfel de coaliții, armele grele au trecut de la armata rusă la luptătorii PMC Wagner în zona orașului Bakhmut. 

„Aici există doar o problemă ideologică și mediatică. De aceea unitățile lui „Wagner” încearcă atât de fanatic să captureze acest oraș, Bakhmut. Trebuie să arate că sunt o forță și că pot face ce nu a putut face armata rusă”, a spus șeful GUR al Ministerului Apărării, Kyrylo Budanov.

Budanov a adăugat că ocuparea lui Bakhmut nu este o sarcină importantă din punct de vedere strategic, dar poate îmbunătăți poziția ocupanților și poate deschide calea către alte orașe din Donbas. 

În tot acest timp, după ce a supervizat bombardamentele criminale din Herson și a lansat noi amenințări, de Crăciun, la adresa Europei, Putin a început brusc să vorbească din nou despre negocierile de pace cu Ucraina. Președintele Federației Ruse dă de înțeles faptul că Moscova pare să fie pregătită pentru negocieri destinate încheierii războiului , în timp ce, potrivit variantei de narativ difuzată de canalul de propagandă „Rusia-1”, Ucraina este cea care acum le refuză. 

„Suntem gata să negociem cu toți participanții la acest proces despre soluții acceptabile, dar aceasta este și treaba lor, pentru că nu noi refuzăm negocierile, ci ucrainenii”, a spus dictatorul rus, întrun narativ complet contradictoriu, în condițiile în care Vladimir Putin continuă să nu recunoască autoritățile ucrainene ca egale și nici Ucraina însăși ca stat suveran. 

De asemenea, Putin încearcă să înlăture responsabilitatea prelungirii războiului din Ucraina, de parcă ar fi pregătit pentru negocieri, dar în realitate nu este cazul. Acest lucru este reliefat și de ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), publicat în data de 22 decembrie.

Conform ISW, Vladimir Putin continuă să refuze să-l trateze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca pe un partener egal și suveran, ceea ce demonstrează în continuare că Putin nu este interesat de negocieri serioase cu Ucraina. Putin confirmă, de asemenea, obiectivul maximalist al Rusiei de a „proteja” poporul ucrainean de guvernul său, sugerând că Rusia intenționează să forțeze guvernul de la Kiev să capituleze. Putin a menționat Ucraina ca stat doar pentru a observa în mod fals că Ucraina nu vrea să negocieze cu Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.