Berlinul, predat informativ lui Putin: ofițer german de informații, reținut pentru spionaj în favoarea Rusiei


Berlinul, predat informativ lui Putin: ofițer german de informații, reținut pentru spionaj în favoarea Rusiei

Miercuri, 21 decembrie, ofițerul german de informații Karsten L. a fost reținut la Berlin, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, și se află acum în arest preventiv. Potrivit parchetului federal german, ofițerul de informații a fost prezentat în fața instanței, iar apartamentul și locul de muncă i-au fost percheziționate. În plus, forțele de securitate au percheziționat casa altei persoane, al cărei nume nu a fost, de asemenea, dezvăluit. 

Potrivit procurorilor, Karsten L. a lucrat pentru Serviciul Federal de Informații al Germaniei (BND). În 2022, potrivit anchetatorilor, în calitate de agent dublu, ofițerul german a transmis informații care conțineau secrete de stat serviciilor de informații ruse.

Serviciile germane de intelligence sunt îngrijorate de faptul că L. Karsten ar fi putut lucra în favoarea Rusiei nu singur, ci împreună cu asistenții săi. Șeful departamentului, Bruno Kahl, a spus că BND însuși a descoperit așa-numita ”cârtiță” a Rusiei, după care a sesizat parchetul. El este alarmat de ceea ce s-a întâmplat și acuză Rusia de lipsă de principii și de disponibilitate pentru violență.

În limbajul de specialitate al serviciilor de informații, ”cârtița” este un agent al unei țări, încorporat în structurile de intelligence ale unui alt stat și care furnizează informații importante. Adesea, astfel de agenți sunt recrutați pentru viitor, având în vedere faptul că în cele din urmă vor ajunge pe o poziție înaltă și vor deveni furnizori de informații importante.

„În cazul Rusiei, avem de-a face cu un actor care se distinge prin lipsă de scrupule și disponibilitate pentru violență. Fiecare detaliu divulgat va oferi inamicului un avantaj în intenția de a provoca daune Germaniei”, a spus Kahl .

Publicația germană Focus, citând surse proprii, a anunțat faptul că ofițerul reținut pentru spionaj a lucrat ca ofițer superior în zona informațiilor tehnice străine de top secret, în cadrul unui departament responsabil de găsirea de informații digitale și de interceptarea telefoanelor. Karsten L. ar putea avea acces la toate datele BND, inclusiv la cele provenite de la colegii din SUA și Marea Britanie. Unitatea de informații în cauză monitorizează comunicațiile, primind peste 150.000 de înregistrări pe zi.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Politici de Apărare din cadrul Partidului Liber Democrat din Germania (FDP), Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a numit incidentul ca fiind „un semnal de alarmă pentru toată lumea” și a spus că este corect ca autoritățile să țină deocamdată secrete detaliile cazului, din motive de securitate.

„Oricine are legătură cu Rusia știe că oamenii care pot spune ceva despre secretele acesteia sunt ușor eliminați”, a spus Strack-Zimmermann.

Ultima ”cârtiță” din serviciile germane de informații, un agent triplu de fapt, a fost descoperită în BND în 2014, și se numea Markus Reichel. Ancheta a constatat că, în șase ani de activitate, Reichel a predat CIA peste 200 de documente secrete, primind în schimb 90 de mii de euro pentru aceste servicii. În plus, Reichel a încercat să vândă informații clasificate și Rusiei. În martie 2016, Reichel a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.