GALERIE FOTO: Copiii războiului și copilăriile furate de Putin. Îngrozitoarele condiții în care trăiesc copiii ucraineni ca urmare a invaziei rusești. Culisele unui proiect fotografic / Anna Neplii


GALERIE FOTO: Copiii războiului și copilăriile furate de Putin. Îngrozitoarele condiții în care trăiesc copiii ucraineni ca urmare a invaziei rusești. Culisele unui proiect fotografic / Anna Neplii

Războiul din Ucraina e primul război in real time din lume. De regulă, videoclipurile cu atacurile rachetelor rusești și impactul lor devastator pot fi găsite pe internet aproape imediat după lovituri. Puteți vedea blocuri și case năruite, infrastructura distrusă. Multe fragmente ale încrâncenărilor de pe front, unde armata ucraineană luptă cu disperare împotriva invadatorilor ruși, pot fi văzute online pe mai toate rețelele de socializare. 

Psihologic însă, rămâne totuși foarte dificil pentru oamenii din străinătate, care trăiesc în condiții optime și a căror siguranță nu e amenințată de un stat agresor, să perceapă imaginile ca fiind reale și să-și poată imagina cum e să trăiești în aceste condiții de iad. 

Pentru a arăta realitatea teribilă care a devenit viața de zi cu zi a ucrainenilor, mulți artiști reflectă războiului și urmările acestuia. În special Youry Bilak, fotograf francez de etnie ucraineană, care a creat proiectul fotografic Dawn, dedicat copiilor prinși în acest război declanșat de Rusia criminală. Scopul este acela de a prezenta marelui public mediul cumplit, dar deja familiar, în care au ajuns să își ducă viața copiii ucraineni. 

„După începutul invaziei rusești, am vrut să atrag atenția asupra copiilor nevoiți să trăiască în acest război. Am vrut să găsesc copii care locuiesc în orașele bombardate. Mă interesează mediul lor zilnic. Prin intermediul acestui proiect vreau să atrag atenția și asupra deportărilor de copii în Rusia. De exemplu, în Franța oamenii știu destul de puțin despre asta”, a spus Youry Bilak.

Fotograful a vizitat Bucha, Gostomel, Irpin, Borodyanka, precum și Cernihiv, Yagidne, Lukashivka, Vasylievka și Vinnytsia. Pentru a găsi familiile care au astfel de povești cutremurătoare, el a colaborat cu preoții din bisericile locale. De asemenea, a fost îndrumat și de reprezentanții organizațiilor de voluntari care ajută comunitățile afectate. După o primă vizită, Youry Bilak a revenit în Ucraina, în iulie, pentru a-și definitiva proiectul, care a comportat mai multe etape. Rezultatul sunt poveștile reale, șocante și profunde tocmai prin această realitate a lor, întrucât fiecare fotografie are povestea ei. 

O fotografie reprezintă un băiat stând într-o bibliotecă. Poza a fost realizată la Berlin, întrucât casa micuțului Svyatoslav nu mai există, fiind rasă de pe fața pământului de bombardamentele care au distrus Mariupolul.  Împreună cu mama sa, Anna, Svyatoslav a fost forțat să se ascundă timp de 65 de zile în Azovstal, sub permanentele bombardamente rusești. La părăsirea fabricii, mama și copilul au reușit să treacă în partea ucraineană numai pentru că rușii au remarcat că Anna vorbește limba franceză.  

„Proiectul meu avea trei obiective. În primul rând, în ambele călătorii în Ucraina am predat un pick-up pentru militarii de pe front, acțiune pentru care am strâns bani în avans. În al doilea rând, am colaborat cu o asociație franțuzească non-profit. care m-a ajutat să încarc mașini cu echipamente medicale și lucruri de care are nevoie un spital militar din Dnipro. Și în al treilea rând, întrucât la ambele vizite am condus mașini, am putut să-mi aleg propriul drum în căutarea familiilor care locuiesc în teritoriile distruse. Asta a contat foarte mult, pentru că am putut vedea diversele realități ale războiului”, a explicat Bilak.

În general, Youry Bilak este cunoscut pentru proiectele sale fotografice originale care atrag atenția asupra realităților din Ucraina. Și-a început cariera în 2004, călătorind în zonele natale din Ucraina, fotografiind și filmând. În 2008 a organizat expoziția ”Ucrainenii”. 

Devenirea sa artistică a fost influențată decisiv de modul în care a reflectat evenimentele din 2014 din timpul Revoluției Demnității. O etapă importantă a reprezentat-o și proiectul fotografic referitor la inițiala invazie rusească din estul Ucrainei. 

Ideea prezentului proiect a fost de a recrea fotografic picturi de renume mondial, totul prin prisma războiului. Cele mai recente evenimente din istoria modernă a Ucrainei, în primul rând războiul cu Rusia, au prins viață împreună cu picturile maeștrilor Leonardo da Vinci, Rembrandt sau Vincent Van Gogh.

Pentru ucraineni, cea mai cunoscută lucrare a lui Youry Bilak este un remake fotografic al celebrului tablou al lui Ilya Repin, „Cazacii îi scriu o scrisoare sultanului turc”. Artistul repune în scenă dinamica și simbolistica picturii (foto sus), de data aceasta cu ajutorul apărătorilor de astăzi ai Ucrainei, pe care îi prezintă în timp ce-i scriu o scrisoare lui Putin. Prin astfel de imagini, Youry Bilak evidențiază continuitatea generațiilor de ucraineni care sunt nevoite să își apere pământurile, păstrând nu doar vitejia, ci și umorul cazacilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.