În ciuda situației economice instabile a Ucrainei, cauzată mai întâi de ocupația rusă a Crimeei și de războiul de opt ani din estul țării, apoi de pandemie și, în cele din urmă, de un război la scară largă, Ucraina rămâne în continuare o țară atractivă pentru investitorii străini.
Victor Hartwall, proprietarul finlandez al Hotelului Leopolis, care găzduiește oaspeții în Ucraina de mai bine de 15 ani, Kateryna Matyushenko, director general al Hotelului Leopolis, și Niclas Diesen, CEO al K.Hartwall Invest și director general al Hotelului Kateryna Matyushenko au relatat despre avantajele, dezavantajele și provocările cu care se pot confrunta companiile străine care investesc în Ucraina. Ei au vorbit și despre impactul pe care invazia rusească o are asupra mediului de afaceri, în principal prin distrugerea infrastructurii și prin cauzarea penelor de curent.
„De luni de zile, potențialii investitori văd cum Ucraina și ucrainenii supraviețuiesc și fac față unor situații-limită în care sute de rachete rusești zboară spre orașe și infrastructură aproape în fiecare zi, iar acest lucru este impresionant. Eu cred că investitorii străini vor veni după terminarea războiului și după ce situația se va stabiliza”, a spus Victor Hartwall.
În plus, Niclas Diesen a adăugat că unii investitori internaționali cu greutate din industriile de infrastructură au pus deja deoparte anumite bugete cu scopul de a le investi în Ucraina.
Analizând toate câte s-au întâmplat de-a lungul ultimilor 8 ani, care au fost destul de turbulenți în Ucraina, e normal ca mulți investitori să se teamă să-și investească banii într-o țară atât de nesigură. Totuși, subliniază Diesen, tocmai actuala situație a Ucrainei arată că țara va avea nevoie de proiecte ample după război, iar aceste proiecte, inevitabil, se vor derula pe o perioadă îndelungată.
”În timpul afacerii noastre în Ucraina, nu am regretat niciodată că ne-am investit banii aici. Dacă am fi regretat, acum doi ani nu am fi investit în CPG (o companie agricolă – n. red.)”, a explicat Hartwall.
În ciuda anilor de incertitudine, Ucraina are un potențial economic mare, a mai adăugat el. După război vor fi numeroase oportunități pentru investitori. La urma urmei, stabilitatea va veni mai devreme sau mai târziu.
„În ceea ce privește desfășurarea afacerilor, Ucraina este foarte aproape de Europa. Având în vedere evenimentele din ultimii ani, când ne uităm la ce fel de servicii se oferă aici, cum trăiesc și lucrează oamenii, suntem absolut siguri că după încheierea războiului va fi un boom economic. Și acest potențial este identificabil în multe domenii ce țin de afaceri, a spus Diesen, care însă a reiterat, la fel ca Hartwall, că principalul obstacol în calea investițiilor este incertitudinea.
„De asemenea, legislația ucraineană nu este întotdeauna o legislație clară și transparentă – studiul și înțelegerea nuanțelor durează mult timp. Comparativ, nu spun că legislația finlandeză este perfect transparentă și clară în toate cazurile, însă este mult mai ușor de lucrat în cadrul legislației finlandeze. O altă provocare este devalorizarea monedei, pentru că lucrăm în euro. Și ținând cont de evenimente, devalorizarea afectează profiturile”, a punctat Hartwall.
„După părerea mea, sistemul bancar din Ucraina nu este la fel de dezvoltat ca în alte țări din Europa în ceea ce privește înțelegerea nevoilor de afaceri și construirea de relații pe termen lung. Când un om de afaceri străin investește o sumă destul de mare de bani, o parte din aceasta este finanțată cu ajutorul băncilor. Din păcate, în Ucraina este foarte dificil să negociezi cu băncile pentru a obține un împrumut corespunzător”, a adăugat Diesen.
Invazia rusească, penele de curent și noile realități ale afacerilor hoteliere
Din cauza inflației și a creșterii prețurilor la energie și alimente, cheltuielile au crescut de mai multe ori pe fondul scăderii veniturilor.
„Dacă comparăm veniturile în euro, avem 60% din suma planificată. Și dacă ne gândim la cheltuielile presupuse de un hotel autentic, atunci veniturile sunt pe negru. Întreținerea restaurantului și creditul accesat pentru renovarea hotelului iau o parte semnificativă a veniturilor. În acest moment suntem în pierdere. Și anul acesta, cu siguranță, vom înregista pierderi”, a declarat Kateryna Matyushenko, director general al Hotelului Leopolis.
Pentru a păstra măcar parțial activitățile operaționale ale hotelului și restaurantului, pe lângă lumânări și lămpi cu baterii au fost achiziționate două generatoare în valoare de 25.000 euro fiecare. În caz de crize majore, hotelul va trebui să fie pus sub controlul statului, așa cum prevede legea.
Potrivit lui Matyushenko, proprietarii hotelului au unele îngrijorări din cauza faptului că statul nu oferă nicio garanție de securitate pentru compensarea pierderilor care pot fi cauzate în timpul operațiunilor militare.
”Cu toate acestea, știu că deja se vorbește despre rezolvarea acestei situații de către membrii Asociației Europene a Afacerilor și reprezentanții ucraineni ai asociației. Aceste probleme sunt în prezent ridicate la nivel de stat”, a precizat Matyushenko.
„De asemenea, statul poate face viața mai ușoară afacerilor hoteliere prin ridicarea interdicției efectuării de plăți transfrontaliere. Cu alte cuvinte, nu putem face plăți către partenerii noștri din străinătate. De exemplu, Booking nu emite încă un comision pentru serviciile sale în timp ce Expedia – dimpotrivă! – a început să emită un comision din cauza interzicerii plăților în valută”, a explicat Matyushenko.
Sectorul financiar ucrainean a trecut „testul de crash”
Potrivit Ekonomichna Pravda din 29 noiembrie, începând cu 1 decembrie, sistemele internaționale de plăți vor ridica cursul de schimb la 1%.
„Pentru a oferi un sprijin suplimentar antreprenorilor și economiei țării, am renunțat temporar la ratele de schimb valutar pentru toate tranzacțiile din Ucraina. Rata de schimb redusă rămâne în vigoare pentru plățile sociale, precum utilitățile, transportul, servicii guvernamentale. Cursul de schimb valutar de 0% este în vigoare pentru strângerea de fonduri prin organizații caritabile din Ucraina și pentru achiziționarea de obligațiuni militare”, a comentat Inga Andreieva, director general Mastercard Ucraina și Moldova.
Tot ea a subliniat că sectorul financiar ucrainean și piața de plăți depășesc în mod constant obstacolele cauzate de război iar tranzacțiile financiare sunt stabile și fluide. Asta se datorează faptului că, ani la rândul, Mastercard și băncile partenere, Banca Națională a Ucrainei (BNU) și alte organisme ale statului au dezvoltat în mod activ ecosistemul digital al țării.
„Conform datelor, 55% dintre cardurile de plată active din Ucraina sunt fără contact, iar fiecare al șaselea card de plată activ este tokenizat (detalii AICI). În plus, potrivit ultimelor date ale BNU, prezentate în septembrie, numărul total de carduri de plată emise în Ucraina a ajuns la 108,8. milioane, ceea ce este cu 19% mai mare decât în ianuarie 2022”, a explicat Andreieva.
De la începutul invaziei rusești la scară largă, Mastercard a lucrat aplicat pentru a oferi acces nestingherit la plăți fără numerar și la servicii financiare. De exemplu, împreună cu PayPal, a creat un mecanism care permite proprietarilor să transfere fonduri din portofelele lor PayPal ucrainene pe carduri. De asemenea, recent, în Ucraina a fost lansat primul card criptografic. A fost lansată și o aplicație care permite achiziționarea online a biletelor de tren.
În plus, programul Mastercard Digital First a fost creat pentru a oferi mai multe oportunități de accesare a serviciilor financiare în formă digitală.
„În ceea ce privește activitatea tranzacțională, observăm o tendință de stabilizare începând din a doua jumătate a anului. În timp ce vedem o scădere semnificativă în unele dintre categoriile de plată precum industria restaurantelor, magazinele de îmbrăcăminte, biletele de avion, și asta din motivele evidente, în altele domenii au crescut, echilibrând astfel peisajul pieței”, a spus directorul general al Mastercard Ucraina și Moldova.
Cu toate acestea, din cauza problemelor periodice cu electricitatea și rețeaua de internet, uneori există dificultăți cu plata fără numerar, în special dacă o faci prin intermediul unui telefon mobil. Drept urmare, pentru orice eventualitate, retragerea de numerar este încă relevantă pentru ucraineni.
„După începutul invaziei la scară largă, pentru a ne asigura că ucrainenii au acces la fondurile lor, în timp ce capacitatea bancomatelor este limitată, am extins semnificativ serviciul ‹Cumpărare cu retragere de numerar›. Acest serviciu permite retragerea numerarului în timp ce plătiți cu cardul într-un supermarket, benzinărie, farmacie etc.”, a spus Andreieva.