EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre Ucraina și ucraineni. Nu vă lăsați păcăliți de propaganda rusă! / Anna Neplii


EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre Ucraina și ucraineni. Nu vă lăsați păcăliți de propaganda rusă! / Anna Neplii

În februarie 2022, în contextul declanșării invaziei rusești la scară largă, lumea întreagă a aflat de războiul din estul Europei și de existența unei țări numite Ucraina. Am fost și suntem profund onorați că atât de mulți oameni își manifestă interesul pentru noi și lupta noastră, care este o luptă pentru libertate și pentru valori respectate oriunde în lumea liberă și civilizată. 

Totuși, este foarte dificil pentru oamenii care trăiesc la mii de kilometri distanță de Ucraina să-și imagineze cum este această țară, dimensiunile ei și caracteristicile culturii, industriei etc. În acest sens, consider că e util să vă ofer o selecție de informații actualizate referitoare la Ucraina și ucraineni în general, informații pe care le voi prezenta în cele ce urmează. 

Unde se află Ucraina și cât de mare este 

În primul rând, trebuie menționat că Ucraina este cea mai mare țară din Europa. Are o suprafață de 603.700 kilometri pătrați, ceea ce reprezintă 5,7% din întregul teritoriu al Europei. Prin comparație, țara se apropie de dimensiunile statului Texas (696.200 kilometri pătrați). Ucraina este aproape de două ori mai mare decât Germania sau Japonia.

Țara e situată în Europa de Est, învecinându-se cu România și R.Moldova la sud-vest, Ungaria, Slovacia și Polonia la vest, Belarus la nord și Rusia la est și nord-est. Granițele sale au o lungime de 6.993 km, inclusiv 5.638 km de granițe terestre. Granița cu Rusia este cea mai lungă din Europa – 2.295 km – și se întinde de la Marea Neagră până la tripla joncțiune cu Belarus, în nord. 

CITEȘTE și EXCLUSIV Uriașele și esențialele diferențe dintre ucraineni și ruși. Identitatea etnică și națională a ucrainenilor. Partea 1: prăpastia de netrecut dintre două tradiții populare / Anna Neplii

Capitala Rusiei, Moscova, se află la o distanță de 861 kilometri de capitala Ucrainei, Kiev, ceea ce ar însemna un drum de aproximativ 11 ore cu mașina. 

În sud, țărmurile Ucrainei sunt scăldate de Marea Neagră și de Marea Azov. Relieful e predominat de câmpii, acestea reprezentând 95% din suprafața totală a țării. Lanțurile muntoase existente sunt părți din Munții Carpați și Munții Crimeii. Cel mai înalt este Muntele Hoverla – 2.061 metri deasupra nivelului mării. 

Ucrainenii și alte popoare indigene. Limba ucraineană vr. limba rusă 

Înainte de invazia rusească, în Ucraina trăiau peste 44 milioane de oameni. Populația principală, cea indigenă, este formată din ucraineni. În plus, tătarii, karaiții și krymchakii din Crimeea sunt, de asemenea, recunoscuți oficial ca popoare indigene. De asemenea, evreii ucraineni au fost, fapt documentat istoric, una dintre cele mai mari minorități din Ucraina.

Ucraina modernă și-a recâștigat independența la 24 august 1991, ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice, însă țara se apără încă din 20 februarie 2014 împotriva invaziei Federației Ruse, care a început odată cu anexarea Crimeei și ocuparea unor părți din Regiunile Donețk și Lugansk, în primăvara lui 2014.

CITEȘTE și EXCLUSIV: Uriașele și esențialele diferențe dintre ucraineni și ruși. Partea a 2-a: ce ne dezvăluie toponimia. Satele sunt sufletul Ucrainei / Anna Neplii

În prezent, Ucraina este o republică parlamentară-prezidențială democratică, fiind alcătuită din 24 de regiuni la care se adaugă Crimeea. Cel mai înalt organ al puterii de stat este Rada Supremă (Parlamentul), care e reprezentată de un sistem multipartid.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt de confesiune ortodoxă, în condițiile în care greco-catolicismul este răspândit în vestul țării. Popoarele indigene practică și islamismul, iudaismul și karaismul. Înainte de adoptarea creștinismului de către Rusia Kieveană, în 988, păgânismul domina întregul teritoriu de astăzi al Ucrainei moderne.

Singura limbă oficială de stat este ucraineana, care din punct de vedere istoric provine din limbajul colocvial al Rusiei Kievene. Ucraineana predomină în vestul țării iar limba rusă în Donbas, Crimeea și sudul țării.  

Bilingvismul și polilingvismul sunt fenomene deseori întâlnite în zonele mixte din punct de vedere etnic, precum Transcarpatia, Donbas, regiunea Odesa și Crimeea, în funcție de granița limitrofă. Încă din secolul al XIX-lea, în regiunile din Est este larg răspândit un dialect alcătuit din ucraineană și rusă, numit surzhyk. 

Cea mai veche mențiune a limbii ucrainene datează din anul 858. Scriitorul ucrainean Ivan Kotlyarevsky este considerat, pe bună dreptate, fondatorul limbii ucrainene moderne, și asta odată cu apariția poeziei sale ”Eneida”, care este considerată a fi prima operă literară scrisă integral în limba ucraineană.

Numele „Ucraina” a fost menționat pentru prima dată în anul 1187, în Cronica de la Kiev.

 O istorie militară de peste 1000 de ani

Numele „Armata Zaporizhzhya” provine de la cazacii ucraineni din Zaporizhzhya Sich, care erau organizați militar – în secolele al XVI-lea și al XVIII-lea modelul statului cazac era Hetmanatul.

Ucraina are o istorie militară bogată care se desfășoară de-a lungul a peste 1000 de ani. Armata Rusiei Kievene se număra printre cele mai eficiente din Europa acelor vremuri. Acest lucru le-a permis prinților de la Kiev să desfășoare campanii militare repetate împotriva Bizanțului. Armata Kievului s-a opus Hoardei de Aur în timpul marii invazii mongole din secolul al XIII-lea, ceea ce a ajutat la oprirea avansării tătarilor în Europa. 

Prima Constituție din lume a fost formulată la 5 aprilie 1710 de către hatmanul ucrainean Pylyp Orlyk. Constituția americană a fost adoptată abia în 1787, iar constituțiile Franței și Poloniei abia în 1791.

Al treilea arsenal de arme nucleare din lume 

 După prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit un personal militar de 780.000 de oameni. În plus, Ucraina deținea al treilea arsenal de arme nucleare ca mărime din lume. În schimbul garanțiilor oficiale de securitate din partea marilor puteri nucleare, inclusiv din partea Rusiei, Ucraina a renunțat la întregul său arsenal atomic la doar câțiva ani după obținerea independenței. Așa se face că garanția securității și integrității granițelor Ucrainei, oferită Kievului atunci când a renunțat la armele sale nucleare, s-a transformat în agresiune din partea Rusiei și în inacțiune din partea altora.

La începutul invaziei rusești, numărul Forțelor Armate ale Ucrainei se ridica la aproximativ 250.000 de oameni – conform legislației ucrainene, armata statului nu poate depăși 261.000 de persoane. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că, având în vedere situația de forță majoră, în prezent, nu mai puțin de 700.000 de militari ucraineni rezistă în fața invadatorilor ruși. 

Conducerea militară a Forțelor Armate este efectuată de Statul Major. Armata Ucrainei include forțele terestre, forțele aeriene, forțele navale, forțele de operațiuni speciale, trupe de asalt amfibie și alte unități auxiliare.

Industria Ucrainei și scena internațională 

Ucraina este, de asemenea, una dintre țările fondatoare a Organizației Națiunilor Unite, fiind membră a peste 40 de alte organizații internaționale. În iunie 2022, Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană.  

Ucraina este un stat industrial și agricol important – se numără printre cei șapte primi producători internaționali de cartofi, zahăr și carne de porc. Ucraina este și cea mai mare exportatoare din lume de ulei de floarea soarelui, acesta fiind furnizat în 109 țări. De notat că produsele alimentare ucrainene reprezintă până la 60% din exporturile mondiale.  

Mai mult, Ucraina este una dintre primele opt țări capabile să ofere un ciclu complet de proiectare și producție de echipamente aerospațiale. Ucraina se află printre primele cinci țări ale lumii cu un ciclu de producție complet al tancurilor și în primele 10 țări ale lumii cu cele mai mari construcții navale. În Ucraina se produc bunuri de inginerie grea, echipamente și instrumente electrice. 

Teritoriul ucrainean găzduiește multe zăcăminte și minerale: cărbune, petrol și gaze, minereurile de fier și mangan, săruri de rocă și potasiu, materialele de construcție nemetalice, ape minerale etc.. În ceea ce privește rezervele dovedite de anumite minerale, Ucraina se poziționează înaintea Federației Ruse, SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și altele.

Gazul a început să fie extras în Dashava, regiunea Lviv, încă din anii 20 ai secolului trecut, și acesta a devenit unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze ale Europei.

Moștenirea științifică și culturală

 Printre altele, Ucraina ocupă locul 4 în lume la numărul de persoane cu studii superioare. Rata de alfabetizare este de aproximativ 99,4%. În aceste condiții, nu e deloc de mirare că Ostroh Academy a devenit prima instituție de învățământ superior din Europa de Est. A fost fondată în 1576 de prințul Konstantyn-Vasyl de Ostroh. 

În 2000, Institutul de Materiale Superhard a creat un nou material numit carbonitrură de bor. În ceea ce privește duritatea sa, aceasta e comparabilă cu cea a diamantelor. În 2009, oamenii de știință ucraineni de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov au reușit să fotografieze structura unui atom pentru prima dată în istoria științei.

În anii 1980, cel mai mare avion din lume – An-225, alias Mriya (detalii AICI) – a fost construit lângă Kiev. În 2001, aeronava a luat la bord 253 de tone de marfă, iar acest lucru s-a întâmplat doar în cursul unui singur zbor. Mriya a stabilit 124 de recorduri, acestea fiind înscrise în Guinness Book.

În prezent, Ucraina este una dintre cele mai digitalizate țări din lume și are un sistem de pașapoarte electronic. Totodată, țara are cel mai mare număr de specialiști IT din Europa, însumând peste 100.000 de oameni care activează în acest domeniu.

Ucraina are și o moștenire culturală pe măsură – numai cântecele noastre populare sunt în jur de 200.000. Unul dintre cele mai cunoscute cântece de Crăciun din lume este ucraineanul Shchedryk, un colind popular înregistrat de compozitorul ucrainean Mykola Leontovych (cei mai mulți îl cunosc drept ”Carol of The Bells”).

Trembita ucraineană (un fel de bucium) este cel mai lung instrument muzical din lume. Poate atinge patru metri lungime și se aude la mai mult de 10 kilometri distanță.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.