Petiția prin care se cere decuplarea de la sistemul energetic a Ambasadei Rusiei din România a ajuns în atenția publicației ucrainene Kyiv Post. Textul petiției atrage atenția, în contextul în care Vladimir Putin folosește iarna ca armă, că "oficialii ruși trebuie să aibă parte de tratamentul la care supun poporul ucrainean". Petiția, inițiată pe platforma petitieonline.com, o puteți semna AICI.
Redăm articolul publicat de Kyiv Post:
"Activiștii pro-ucraineni au lansat o petiție pentru a opri furnizarea de energie electrică, apă și gaz către Ambasada Rusiei din România, respectiv pentru a-l lăsa în frig pe ambasadorul acesteia, ca răzbunare pentru atacurile continue ale țării sale împotriva civililor.
Acuzându-l pe Valery Kuzmin că este membru al 'regimului terorist de la Moscova', inițiativa spune că acesta merită să sufere aceeași soartă precum cei afectați de rachetele pe care țara sa le lansează împotriva Ucrainei în efortul de 'a utiliza iarna ca armă'.
'Acum nouăzeci de ani, Moscova a folosit foametea ca armă împotriva poporului ucrainean, comițând un genocid cunoscut sub numele de Holodomor', se arată în petiție.
'Astăzi, Rusia este pe punctul de a comite un alt Holodomor. Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de curent iarna, ca urmare a atacurilor hoardelor ruse', mai precizează petiția.
După ce a suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, Kremlinul a orchestrat aproape săptămânal atacuri masive cu rachete împotriva infrastructurii energetice civile a Ucrainei, cufundând multe dintre orașele ucrainene în întuneric și lăsând locuitorii fără energie electrică.
'Vrem să arătăm poporului ucrainean prin această petiție că suntem solidari cu ei în lupta pentru libertate', se mai spune în petiție.
Petiția este doar una dintre multele inițiative lansate de publicația Podul, Darya Kustanovych, profesoară ucraineană din Harkiv, și Asociația 21 Decembrie 1989. Totodată, aceștia organizează săptămânal proteste în România, acțiunile având de fiecare dată o tematică diferită.
Printre subiectele manifestațiilor se numără: 'Ucraina ar trebui să primească mai multe arme până când va recupera toate teritoriile, inclusiv Crimeea', 'Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO!', 'Este necesar să se oprească activitatea companiilor rusești în România, inclusiv a Lukoil și Gazprom'.
Un alt protest a fost organizat în fața Ambasadei Iranului pentru a cere regimului de la Teheran să nu mai ofere sprijin militar Rusiei.
Odată cu invazia în curs și ca fostă țară sovietică, mulți români împărtășesc animozitatea Ucrainei față de Rusia.
'Regimul de la București, cu sprijinul Moscovei, a ucis și torturat intelectuali români și figuri importante ale opoziției politice în anii '50. Credem că avem multe în comun cu poporul ucrainean în contextul luptei pentru libertate', a zis unul dintre organizatorii protestelor".