EXCLUSIV Ucraina a decretat stare de urgență în sectorul energetic. Gravele consecințe ale bombardamentelor rusești de vineri dimineață. Crime de război sistematice / Anna Neplii


EXCLUSIV Ucraina a decretat stare de urgență în sectorul energetic. Gravele consecințe ale bombardamentelor rusești de vineri dimineață. Crime de război sistematice / Anna Neplii

Ca urmare a atacului masiv cu rachete rusești asupra întregului teritoriu al Ucrainei din dimineața zilei de 16 decembrie (detalii AICI), mai mult de 50% din consumul sistemului energetic al țării a fost pierdut. În aceste condiții, Ukrenergo a decretat instaurarea stării de urgență, începând cu ora 9.00 dimineața. Au fost avariate centrale termice, hidrocentrale, substații ale rețelelor principale etc. Situația este foarte gravă. 

Ministrul Energiei – Herman Galușenko – a avertizat despre o posibilă scădere a producției de electricitate și întreruperi de urgență.

Ulterior, Ukrenergo a adăugat că starea de urgență a fost introdusă numai pentru participanții pe piața energiei electrice. Potrivit informațiilor, cele mai mari pagube au suferit regiunile de nord, sud și centru.

”Inginerii energetici țin situația sub control. În ciuda tuturor pagubelor, sistemul de energie menține o frecvență stabilă de 50 Hz. Ne sincronizăm cu rețeaua continentală europeană”, a asigurat Ukrenergo.

Se știe deja despre lovirea a trei infrastructuri critice din regiunea Harkov, în special din orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. În plus, o rachetă inamică a lovit o clădire rezidențială din Kryvyi Rih. În urma atacurilor, regiunile Harkov și Kirovohrad au fost lăsate în totalitate fără energie electrică. Potrivit rapoartelor, zona a fost lovită de 15 rachete rusești. 

Primarul din Kremenchuk (regiunea Poltava) a anunțat că orașul a rămas fără încălzire. „Din cauza lipsei temporare de alimentare cu energie electrică în regiune, sistemul de încălzire al orașului nu poate funcționa”, a scris edilul Vitaly Maletsky, pe contul său de Telegram. El i-a sfătuit pe cetățeni să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea căldurii în locuințe. 

Întreruperi de curent electric vor avea loc și în zonele care nu au fost lovite de rachetele rusești. Şeful adjunct al Oficiului Prezidenţial – Kyrylo Timoşenko – a asigurat că lucrările de restaurare sunt deja în curs. Însă tot el a precizat că sunt preconizate întreruperi ale furnizării de apă și căldură. 

„Confirmăm lovituri asupra instalațiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Kiev. De aceea, în prezent se efectuează întreruperi de urgență în toată țara, indiferent dacă zona a fost sau nu lovită de rachetele rusești, pentru că, permiteți-mi să reamintesc. avem un singur sistem energetic. Pot exista modificări în furnizarea de apă și aprovizionarea cu căldură în unele zone, așa că vă rugăm să înțelegeți această situație. Atât serviciul de stat de urgență, electricienii, cât și toate instituțiile de utilitate publică lucrează deja pentru a remedia avariile cauzate de loviturile rachetelor rusești”, a explicat Timoșenko.

Având în vedere că atacul de vineri dimineață reprezintă deja cel de-al nouălea val consecutiv de rachete care au lovit instalațiile electrice, de data aceasta restabilirea alimentării cu energie poate dura mai mult decât înainte. În primul rând, electricitatea va fi furnizată către infrastructura critică, adică spitale, utilități de furnizare a apei, instalații de încălzire, stații de epurare etc.

Ce înseamnă pentru cetățenii ucraineni decretarea stării de urgență energetică

Potrivit lui Oleksnder Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare Energetică, din cauza deteriorării substațiilor și a capacităților de generare, nu mai este posibil, din punct de vedere tehnic, să se furnizeze energie electrică la mai mult de 50% dintre consumatorii țării (inclusiv infrastructura critică). Adică nu există nici o modalitate de a genera mai multă energie sau de a o transporta.

De altfel, încă de la 9 decembrie, când a comentat, pentru publicația Glavkom, urmările bombardamentelor rusești din 5 decembrie, Oleksnder Kharchenko a punctat că Ucraina va avea nevoie de foarte mult timp pentru a-și recupera sistemul energetic de dinainte de război.  

„Acum este puțin probabil să readucem sistemul energetic la nivelul de dinainte de război – cel mai probabil, va exista o configurație diferită. Va dura doi până la trei ani pentru a restabili complet sistemul la starea de dinainte de război”, a spus Kharchenko.

La 22 noiembrie, în urma unor atacuri similare cu rachete rusești, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și mai mulți oficiali ucraineni au avertizat că viețile a milioane de oameni sunt puse în pericol din cauza distrugerii deliberate de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei. 

La rândul său, Volodymyr Zelensky a anunțat că în urma atacului de vineri dimineață jumătate din capacitățile energetice ale țării au fost dezactivate, în timp ce mulți ucraineni suferă deja din pricina întreruperilor de durată în furnizarea de energie electrică și apă. Prin urmare, în unele zone problemele ce țin de alimentarea cu energie electrică pot trena până în martie.

Potrivit estimărilor lui Hans Kluge, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, este de așteptat ca, în urma valurilor de bombardamente rusești, alte 2-3 milioane de oameni să fie forțați să-și părăsească locuințele în căutare de căldură și siguranță. Vremea rece poate ucide, în timp ce sute de mii de clădiri nu mai au gaze și curent electric, uneori nici măcar apă. Kluge a făcut aceste estimări la 21 noiembrie, iar de atunci situația s-a tot înrăutățit. În lunile de iarnă, în Ucraina temperaturile coboară în mod uzual la – 20 de grade. 

„Criza energetică devastatoare, agravarea urgenței de sănătate mintală, dificultățile pentru ajutorul umanitar și amenințarea cu infecții virale vor face din această iarnă o provocare uriașă pentru sistemul de sănătate ucrainean, pentru poporul ucrainean, dar și pentru lume și pentru promisiunile de sprijină Ucraina”, a punctat Kluge.

Crime de război sistematice 

Beth Van Schaak, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA pentru crime internaționale, a declarat, la 21 noiembrie, că „atacuri deliberate, nediscriminatorii și disproporționate asupra civililor și a infrastructurii civile” fac parte din „crimele de război sistematice” săvârșite de Rusia ca urmare a agresiunii sale din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.