Președintele Biden a fost luat în râs de președintele Republicii Rwanda după ce a anunțat un ajutor de 55 de miliarde de dolari pentru continentul african și a vorbit de păcatele Americii privind sclavia


  • ACP
  • Dec 15, 2022 17:36
  • 1191
Președintele Biden a fost luat în râs de președintele Republicii Rwanda după ce a anunțat un ajutor de 55 de miliarde de dolari pentru continentul african și a vorbit de păcatele Americii privind sclavia

Președintele Joe Biden a fost ironizat și înfruntat de președintele republicii Rwanda la o cină cu mai mulți președinți africani, la care a anunțat, printre altele, că a oferit Africii 55 de miliarde de dolari pentru următorii trei ani. 

Președintele american a promis la întâlnirea cu liderii africani că țara sa se va implica mai mult în problemele continentului african - după anii în care China și Rusia au părut a fi actorii externi cei mai importanți pe continent - și a amintit despre vina Statelor Unite privind sclavia.  

"Ne amintim de bărbații, femeile și copiii furați, care au fost aduși pe țărmurile noastre în lanțuri, supuși unei cruzimi de neimaginat", a spus acesta. 

"Păcatul originar al națiunii mele a fost acea perioadă... Le onorăm descendenții, pe care i-au avut generațiile noastre – generații care au contribuit la construirea acestei țări și la propulsarea ei la cele mai mari înălțimi, construind noi drumuri și făcând un viitor mai bun pentru toată lumea din America", a continuat Biden. 

Președintele republicii Rwanda, Paul Kagame, a fost întrebat apoi dacă ultimul summit cu un președinte american - cu fostul președinte Obama, în 2014 - a dus la ceva rezultate concrete pentru țara sa, iar acesta a răspuns ironic legat de acel moment "ei bine, cel puțin am avut o întâlnire bună", provocând râsul celor prezenți.

Kagame și-a schimbat imediat atitudinea când a fost întrebat despre Paul Rusesabagina, care a protejat refugiații în timpul genocidului din Rwanda din 1994 și a fost închis de autoritățile din țara sa în 2020, spunând că nu va ceda presiunilor din partea Washingtonului pentru eliberarea acestuia.  

"Am spus clar că nu va veni nimeni de nicăieri să ne hărțuiască pentru a ne impune ce să facem cu viața noastră. Poate doar prin o invazie și invadarea țarii – poți face asta", i-a spus Kagame președintelui Biden, conform New York Times.

Rusesabagina este unul dintre cei care l-au criticat pe președintele Kagame pentru transformarea sa într-un lider autoritar, fapt care ar fi provocat atragerea sa în Rwanda în august 2020, din Texas, pentru a fi condamnat și închis. Rusesabagina este acuzat că ar fi fost implicat în violențele provocate de rebeli în Rwanda, în anii 2018-2019, dar Departamentul de Stat a stabilit că acuzația nu corespunde realității, iar Rusesabagina este închis pe nedrept. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.