Autoritățile turce au arestat 44 de persoane care lucrează pentru Mossad, acuzate că au divulgat informații despre expatriații palestinieni din Turcia


  • ACP
  • Dec 14, 2022 17:09
  • 895
Autoritățile turce au arestat 44 de persoane care lucrează pentru Mossad, acuzate că au divulgat informații despre expatriații palestinieni din Turcia

Deși Turcia a făcut eforturi mari pentru a relua legăturile diplomatice și comerciale cu Israelul, autoritățile turce au anunțat azi reținerea a 44 de persoane care lucrau pentru agenția israeliană de informații Mossad, acuzate că au divulgat informații despre expatriații palestinieni din Turcia. 

Operațiunea în cadrul căreia au avut loc reținerile și arestările a fost făcută în comun de agenția națională turcă de informații MIT și de poliția din Istanbul, după supravegherea unor firme de consultanță care se ocupau, de fapt, cu supravegherea celor urmăriți de agenția israeliană de informații. 

În cursul anchetei, suspecții au dezvăluit că au fost plătiți de Mossad pentru a-i supraveghea pe tinerii palestinieni și organizațiile nonguvernamentale din Turcia din care făceau parte aceștia, dar s-au ocupat și de amenințarea studenților și lansarea de campanii online de defăimare împotriva lor, conform publicației turce Daily Sabah. 

Printre cei reținuți se află și un lector universitar ale cărui inițiale au fost dezvăluite de autoritățile turce - I.Y.-, despre care se știe că a fondat o asociație de detectivi particulari, în 2007. 

În urma anchetei, șapte din cei reținuți au fost arestați. MIT a mai descoperit și anul trecut o rețea de agenți care lucrau pentru Mossad, formată din cinci celule separate, care aveau câte trei persoane, care se ocupau cu supravegherea studenților străini din Turcia, în special cei despre care se credea că ar putea lucra în industria de apărare după absolvire.

MIT a descoperit în ultimii ani mai multe rețele de spionaj care operau pe teritoriul Turciei, inclusiv o rețea rusă și două rețele iraniene. Merită menționat faptul că agenția turcă are doar un număr de sub 10.000 de angajați la o populație de aproximativ 77 milioane locuitori (datele sunt din 2014), în timp ce Serviciul Român de Informații are un număr mai mare de angajați la o populație mult mai mică – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.