VIDEO Boris Johnson pune presiune pe Rishi Sunak să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune: "Aceasta e modalitatea de a pune capăt războiului cât mai curând posibil!"


VIDEO Boris Johnson pune presiune pe Rishi Sunak să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune: "Aceasta e modalitatea de a pune capăt războiului cât mai curând posibil!"

Actualul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak, se confruntă cu presiuni exercitate atât de fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, cât și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a furniza forțelor ucrainene rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a ajuta astfel la stoparea invaziei ruse.

Președintele Ucrainei a participat luni la o întâlnire virtuală cu premierul britanic și alți lideri ai G7, la care a luat parte inclusiv Joe Biden, pentru a cere armamentul necesar pentru a grăbi victoria împotriva invadatorilor ruși. 

Downing Street a indicat că Regatul Unit nu intenționează să trimită rachete cu rază lungă de acțiune, capabilități ce ar putea oferi Kievului posibilitatea de a lansa lovituri asupra teritoriului Rusiei. 

Zelenski a cerut, pe parcursul întâlnirii virtuale a G7, "tancuri moderne", precum și mai multe arme, respectiv obuze.

"Avem nevoie de mai multe rachete cu rază lungă. Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât agresiunea rusă va fi mai scurtă", a subliniat acesta. 

Zelenski a avertizat că eșecul de a proteja sectorul energetic ucrainean de rachetele rusești și dronele iraniene va provoca o "catastrofă migrațională" nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Europa.

La începutul zilei de luni, Boris Johnson a susținut un discurs în Camera Comunelor prin care a cerut Regatului Unit să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune.

Fostul premier britanic a spus că Ucraina ar trebui să primească sisteme precum ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 305 km, pentru a "termina războiul cât mai curând posibil".

"Ar trebui să ajutăm armata ucraineană nu numai să elimine drone și rachete, ci și să distrugă bazele de unde sunt lansate. Aceasta este modalitatea de a ne proteja prietenii ucraineni și de a pune capăt războiului cât mai curând posibil!", a mai reliefat Boris Johnson într-o postare pe Twitter. 

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a oferit imediat un răspuns: "Analizez în mod constant sistemele de arme pe care le-am putea furniza. I-am auzit apelul cu privire la sistemele ATACMS din Statele Unite".

"Și noi avem în arsenalul nostru arme potențiale care au o rază mai lungă și dacă rușii vor continua să țintească zone civile și să încalce acele Convenții de la Geneva, atunci aș fi deschis față de ideea de a vedea ce vom face în continuare", a continuat acesta. 

Vedeți video: 


Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic a spus că armele care sunt furnizate în prezent Ucrainei sunt "pentru a fi utilizate în Ucraina cu scopul de a-i permite acesteia să se apere împotriva invaziei ilegale".

"Nu sunt la curent cu niciun plan de a modifica abordarea în cauză, dar evident că ținem aceste lucruri sub analiză", a adăugat purtătorul de cuvânt. 

În timpul întrunirii virtuale a G7, Sunak i-a îndemnat pe aliați să nu-și reducă cheltuielile destinate sprijinirii militare a Ucrainei, astfel încât Putin să simtă "costul acțiunilor sale".

"Prim-ministrul a spus că este clar că Putin își dă seama că nu mai poate câștiga pe câmpul de luptă, motiv pentru care recurge acum la tactici cinice, inclusiv atacuri barbare asupra infrastructurii naționale critice", a spus un purtător de cuvânt al Downing Street. (sursa: The Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.