Declarația care pune pe jar Beijingul. Fost viceministru japonez al Apărării: "Japonia ar putea recunoaște Taiwanul ca țară la un moment dat!"


Declarația care pune pe jar Beijingul. Fost viceministru japonez al Apărării: "Japonia ar putea recunoaște Taiwanul ca țară la un moment dat!"

Japonia va recunoaște probabil Taiwanul ca țară în cazul în care va continua să fie guvernat liber și democratic, a declarat la Taipei fostul viceministru japonez al Apărării, Yasuhide Nakayama.

Pe de altă parte, doi reprezentanți ai Camerei Japoniei din Partidul Constituțional Democrat au declarat recent că Taiwanul a escaladat tensiunile cu China și l-au îndemnat pe premierul japonez Fumio Kishida să declare că nu sprijină independența Taiwanului.

"Declarațiile lor nu reprezintă partidul de guvernământ sau Guvernul japonez. Nici nu au vreo influență asupra politicii guvernamentale", a declarat Nakayama la o conferință de presă.

Cu toate acestea, "Japonia este o țară liberă și democratică și orice partid politic este liber să-și exprime poziția", a adăugat acesta. 

"Taiwanul are toate elementele de bază ale unei națiuni – teritoriu, oameni și o populație clar definită. Cred că este foarte posibil ca Taiwanul să fie recunoscut de Japonia ca țară dacă menține un sistem liber și democratic", a spus Nakayama.

Guvernatorul Prefecturii Okinawa, Denny Tamaki, a declarat luna trecută pentru cotidianul chinez Global Times că nu este de acord cu afirmația fostului premier japonez Shinzo Abe conform căreia "o urgență a Taiwanului reprezintă totodată o urgență japoneză".

Solicitat să răspundă respectivei poziționări, Nakayama a spus că formularea politicii naționale de Apărare este de competența Guvernului japonez, iar declarațiile oficialilor locali nu influențează politica națională.

Există semnale potrivit cărora Tokyo intenționează să extindă unitățile militare în Okinawa în așteptarea unor posibile conflicte cu China cu privire la Taiwan. 

Nakayama a spus că Guvernul japonez a fost îngrijorat de ambițiile Chinei în Marea Chinei de Sud și Insulele Ryukyu, motiv pentru care Japonia și-a mărit bugetul de Apărare, ceea ce a contribuit inclusiv la consolidarea infrastructurii militare a Insulelor Ryukyu.

Este important ca SUA, Japonia și alți aliați democratici să protejeze Taiwanul și să se asigure că nu este abandonat de comunitatea internațională, a spus acesta. 

În declarațiile sale de deschidere a conferinței de presă, Nakayama a citat China și Rusia drept cele mai mari amenințări militare cu care se confruntă Japonia.

Când Beijingul a organizat exerciții militare în august, după vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, cinci rachete balistice au fost lansate în apele care fac parte din zona economică exclusivă a Japoniei.

"Nu a fost o coincidență. Armata Chinei a făcut-o intenționat pentru a amenința Japonia. Aceasta este o dovadă a motivului pentru care 'o urgență taiwaneză este o urgență japoneză'.", a zis Nakayama.

"Spre deosebire de cel de-al Doilea Război Mondial, în urmă cu aproape 80 de ani, când războiul se desfășura în principal pe uscat, pe mare și în aer, câmpurile de luptă s-au extins acum la spațiu, spațiul cibernetic și tehnologia electromagnetică", care vizează sistemele radar și de comunicații, a reliefat fostul viceministru japonez al Apărării. 

Taiwanul trebuie să-și consolideze rezistența în aceste noi câmpuri de luptă și să consolideze parteneriatele cu SUA și Japonia împotriva posibilelor atacuri chineze, a mai zis acesta. 

Ucrainenii nu ar câștiga războiul împotriva Rusiei fără serviciile prin satelit furnizate de Elon Musk, a conchis Nakayama. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.