"Cărbunele polonez poate ajuta UE să înlocuiască gazul rusesc și să asigure securitatea energetică!". Principalul partid de guvernământ din Polonia vrea să convingă oficialii europeni să încetinească tranziția către energia verde


"Cărbunele polonez poate ajuta UE să înlocuiască gazul rusesc și să asigure securitatea energetică!". Principalul partid de guvernământ din Polonia vrea să convingă oficialii europeni să încetinească tranziția către energia verde

Investiția în cărbunele polonez ca înlocuitor al gazului rusesc poate contribui la asigurarea securității energetice a Europei, a zis un deputat din PiS, principalul partid de guvernământ din Polonia. 

Vrem să convingem UE legat de cărbunele polonez că nu reprezintă un lucru groaznic pentru Europa, a declarat Marek Wesoły, care ocupă funcția de vicepreședinte al echipei parlamentare pentru energie, transformare energetică și transformare minieră. 

"Putem întări securitatea energetică a Europei cu cărbunele nostru, în locul gazului rusesc. Putem oferi acest tampon de siguranță întregii Europe", a continuat acesta.

"Cărbunele ar trebui să devină un combustibil de tranziție", a spus Wesoły. 

Acesta a lansat un avertisment în legătură cu entuziasmul UE în ceea ce privește tranziția abruptă către energia verde. 

"Înlăturarea surselor de energie stabile în detrimentul celor instabile (acesta referindu-se la sursele de energie verde - n.red.) va avea ca rezultat prețuri uriașe ale energiei electrice în Polonia și pe continent, ceea ce putem observa deja. Oamenii obișnuiți din Europa nu vor putea suporta asta", a reliefat Marek Wesoły.

"Sper că vom putea convinge UE de un astfel de model, care ar deschide calea către investiții pe termen lung în unele dintre minele noastre", a conchis acesta. 

Polonia este proporțional cel mai mare utilizator de cărbune din UE – care generează 70% din electricitate și încălzește aproximativ o treime din casele sale – și, de asemenea, cel mai mare producător de acest tip, alături de Germania.

Din cele 57,2 milioane de tone de cărbune produse în UE anul trecut, 96% au venit din Polonia, conform Eurostat. Polonia a reprezentat, de asemenea, 41% din consumul de cărbune din UE, urmată de Germania cu 23%.

Cu toate acestea, Germania rămâne principalul producător și consumator de cărbune brun (sau lignit), reprezentând 46% din utilizarea acestuia de către UE anul trecut, Polonia fiind pe locul doi, cu 19%.

În ciuda rezervelor mari de cărbune, Polonia s-a zbătut anul acesta să producă suficient combustibil fosil pentru a compensa interzicerea importurilor din Rusia. S-a grăbit să aducă resurse energetice din alte părți ale lumii, iar prețurile au crescut vertiginos.

Acest lucru a determinat Guvernul să anunțe luna aceasta atât că își va încetini planurile anterioare privind eliminarea treptată a cărbunelui până la sfârșitul anilor 2040, dar și că va căuta să stimuleze producția, inclusiv prin deschiderea de noi mine.

Vorbind pentru publicația WNP, Wesoły a reliefat că indiferent de desfășurarea și deznodământul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Europa nu ar mai trebui să mai apeleze vreodată la cărbunele rusesc, subliniind necesitatea unor investiții în acest sens. 

"Este nevoie de investiții care să aducă rapid o creștere a extracției de cărbune. După părerea mea, nu există altă cale. Chiar dacă războiul din Ucraina se încheie sau nu, asta nu va schimba situația. Cărbunele rus nu ar trebui să mai fie importat vreodată în Polonia și Europa", a precizat acesta. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.