Blocarea aderării României la Schengen. AD: "Asta arată că PNL nu e luat în serios pe plan extern!". Măsura inedită ce i se cere Guvernului Ciucă: "Intensificarea controalelor asupra mijloacelor de transport înmatriculate în Austria pentru a amplifica efortul de apărare a granițelor așa cum ne-a cerut cancelarul Austriei"


Blocarea aderării României la Schengen. AD: "Asta arată că PNL nu e luat în serios pe plan extern!". Măsura inedită ce i se cere Guvernului Ciucă: "Intensificarea controalelor asupra mijloacelor de transport înmatriculate în Austria pentru a amplifica efortul de apărare a granițelor așa cum ne-a cerut cancelarul Austriei"

După ce Austria a blocat astăzi intrarea României în Spațiul Schengen, partidul parlamentar Alternativa Dreaptă a transmis printr-un comunicat de presă că, în condițiile în care partidul de guvernământ de la Viena face parte alături de PNL din familia politică a Popularilor Europeni, eșecul înregistrat arată că Partidul Național Liberal "nu e luat în serios pe plan extern".

AD a reliefat inclusiv că partenerii olandezi ai PNL au votat în Consiliul JAI împotriva aderării României la Schengen. Olanda a precizat, pe de altă parte, că nu a votat contra aderării României, ci a Bulgariei, însă cele două țări au fost și sunt analizate într-un dosar comun pe tema Schengen. 

De asemenea, AD a reliefat motivul pentru care Rusia a fost implicată în blocarea accederii României în Schengen, elementul central fiind portul Constanța. 

"Decizia de astăzi a Austriei scoate în evidenţă două lucruri:

1) Abilităţile diplomatice abisale ale Partidului Naţional Liberal, care nu a reuşit să îşi convingă proprii colegi din Partidul Popular European să susţină demersul aderării la Schengen:

Diplomaţia nu se face cu plagiatorul Bode (scandal ajuns şi în presa internatională), cu vizitele de shopping ale Alinei Ghorghiu la Viena, cu onomatopee şi fără un vorbitor de limbă străină la masă.  

Amintim că toate celelalte partide din România ce au afiliere la o familie politică europeană (inclusiv AD - ECR) au reuşit să îşi convingă colaboratorii externi să susţină demersul. Ziua de astăzi arată că PNL nu este luat în serios pe plan extern - fapt pe care încearcă în acest moment să îl mascheze prin declaraţii belicoase. Amintim, de asemenea, că şi partenerii olandezi ai antemenţionatei formaţiuni au votat împotrivă.

2) Semnul unei influenţe crescute a Rusiei în cancelariile austriece:

Ţara condusă de Karl Nehammer reprezintă ultimul partener de dialog, comerţ şi susţinere informaţională a Federaţiei Ruse din Europa. A nu lua acest aspect în considerare ar fi irealist. Intrarea României în Schengen ar fi redus semnificativ relaţiile economice pe care Rusia le poate întreprinde la Marea Neagră - Portul Constanţa devenind un Nexus comercial pentru întreaga lume", a transmis. 

Nu în cele din urmă, Alternativa Dreaptă a cerut Guvernului Ciucă să ia de urgență două măsuri în contextul hotărârii ce s-a luat astăzi în JAI, printre care intensificarea controalelor asupra mijloacelor de transport înmatriculate în Austria, formațiunea politică subliniind că acest demers ar amplifica efortul de apărare a granițelor, așa cum a solicitat de altfel cancelarul austriac, Karl Nehammer, atunci când a invocat în mod fals că România a contribuit la criza migranților, liderul de la Viena adăugând că accederea țării noastre în Schengen ar determina practic apariția unor riscuri sporite de securitate. 

"Această umilință trebuie să aibă un răspuns diplomatic ferm;  prin urmare, solicităm Guvernului român următoarele:

- intensificarea controalelor asupra mijloacelor de transport înmatriculate în Austria care tranzitează România pentru a amplifica efortul de apărare a granițelor așa cum ne-a cerut cancelarul Austriei;

- solicităm tuturor instituțiilor abilitate controale amănunțite de specialitate care privesc activitățile economice ale companiilor austriece ce activează în România", a conchis partidul AD. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.