Rareș Bogdan, virulent în cadrul discuțiilor purtate cu Nehammer cu privire la Schengen: "Vă asumați să jigniți 23 de milioane de cetățeni români?! Vă asumați să fracturați structura europeană?!". Comentariul șocant făcut de liderul de la Viena pe parcursul întâlnirii: "Austria a fost un imperiu!"


Rareș Bogdan, virulent în cadrul discuțiilor purtate cu Nehammer cu privire la Schengen: "Vă asumați să jigniți 23 de milioane de cetățeni români?! Vă asumați să fracturați structura europeană?!". Comentariul șocant făcut de liderul de la Viena pe parcursul întâlnirii: "Austria a fost un imperiu!"

Participând la reuniunea de la Viena a Partidului Popular European, Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din această formațiune politică, l-a criticat aspru pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pentru poziția anunțată conform căreia va bloca mâine intrarea României în Spațiul Schengen. Criticile în cauză au fost exprimate de Rareș Bogdan chiar pe parcursul întrunirii oficiale la care a participat cancelarul Nehammer, conform unei înregistrări video difuzate în urmă cu scurt timp de Digi24. 

Redăm integral mesajul pe care i l-a transmis Rareș Bogdan cancelarului Austriei de față cu ceilalți reprezentanți ai PPE:

"Domnule cancelar, am ascultat cu foarte mare atenție atât conferința de presă de afară, cât și declarația dvs. Trebuie să recunosc că sunt absolut șocat de modalitatea agresivă cu care vă exprimați cu care vă exprimați la adresa conducerii europene, respectiv la adresa României și Bulgariei. Trebuie spus că în fața dvs. se află liderul delegației românești din EPP, formată din 14 europarlamentari, prim-vicepreședinte al partidului de guvernământ din România și un om ai cărui străbunici au luptat alături de străbunicii dvs. pe frontul din Piemont sau din Tirol. 

Domnule cancelar, cât de importante sunt pentru dvs. hotărârile PPE, ale Congresului PPE de la Rotterdam, care a luat o hotărâre clară cu privire la accesul României, al Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen, fără ca vreun vot al delegației dvs. să fi fost împotrivă. 

Cât de importante sunt pentru dvs. hotărârile, rezoluțiile Parlamentului European, având în vedere că niciunul dintre europarlamentarii austrieci nu s-au exprimat împotriva accesului României în Spațiul Schengen? 

Domnule cancelar, vă asumați să creați o criză la nivel european, să jigniți 23 de milioane de cetățeni români?! Vă asumați să fracturați structura europeană? În momentul acesta 25 de state din UE susțin aderarea României la Spațiul Schengen.

Cifrele oferite de noi și confirmate de Europol au arătat extrem de clar că migranții pe teritoriul României sunt sub 2%, iar cifrele celor care au trecut granița vin pe fondul a 20-30 de forțaje pe zi, în timp ce Croația, Slovenia sau Ungaria ajung până la 1000 de forțaje pe zi. 

De asemenea, e foarte interesant că România și-a dat acordul pentru ca Austria să trimită 1522 de migranți în centrele noastre de refugiați, iar până la această oră Austria a trimis din cei acceptați (1222) doar 128. 

Domnule cancelar, e extrem de interesant că vorbiți de problema migranților, dar uitați să vorbiți despre euroscepticism. 

Vorbiți de 200 de mii migranți din Ucraina care au trecut pe teritoriul Austriei. Păi prin România au trecut 2,9 milioane și nu ne-am plâns deloc. Am acționat așa cum ar fi acționat orice stat european. 

Totodată, la această oră, ca să știți, în Viena și Austria se află în jur de 20 de mii de români veniți ca să vadă târgul de Crăciun și ca să cheltuie bani aici. De asemenea, anual sunt între 560 de mii și 650 de mii de români care își petrec vacanțele de iarnă în stațiunile din Tirol. Vă asumați ca hotelierii din Tirol să renunțe la cei 650 de mii de cetățeni români care-și petrec vacanța aici? 

Mai mult, în România 34% din piața bancară e ocupată de 2 bănci, cele mai puternice din Austria, Erste și Raiffeisen. Amintesc momentul 2010, de după criza financiară, atunci când statul român a permis celor două mari bănci să mute o parte din capitaluri la băncile-mamă din Austria ca să salveze sistemul bancar austriac. 

Domnule cancelar, sunt cumva jignit și supărat alături de români. Suntem 23 de milioane și avem o relație absolut admirabilă cu poporul austriac, cu Austria. Nu vorbim aici doar de EPP, vorbesc în general despre cei care ne primesc, îi primim și în considerăm prietenii noștri".

Ulterior, europarlamentarul PNL a povestit la Digi24 cum s-a desfășurat întâlnirea cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Rareș Bogdan a relatat că Nehammer a fost foarte tensionat pe parcursul întâlnirii, iar la un moment dat a făcut un comentariu ce ține de domeniul istoriei și anume că Austria a fost cândva un imperiu, abordare ce l-a șocat pe eurodeputatul PNL. 

"A zis că și el știe istorie și că se bucură că știu istorie și că Austria a fost imperiu, ceea ce m-a șocat. Într-o discuție normală nu amintești de o chestiune de acum 120 de ani. I-am spus că nu e cazul să ne întoarcem la așa ceva și că e bine să privim lucrurile care ne apropie", a povestit eurodeputatul PNL. 

Rareș Bogdan a negat acuzațiile Austriei conform cărora ar exista presiuni exercitate de Guvernul de la București asupra firmelor austriece din România. 

"E inacceptabil să spui așa ceva. E incredibilă argumentația. Statul român nu face presiuni. Vreau să văd un singur CEO care se plânge de rele tratamente", a spus europarlamentarul. 

Rareș Bogdan a mai precizat că Nehammer a propus un calendar pentru o decizie în privința României și Bulgariei la Spațiul Schengen în luna martie. 

"Sunt multe presiuni pe el. A intrat încordat, agresiv. Parcă vorbea în piață publică. A zis că nu e vorba de retorică electorală, deși sunt alegeri în Austria", a spus Rareș Bogdan. 

Rareș Bogdan a mai menționat că e optimist în privința votului din Consiliul JAI și că oficialul austriac "probabil va căuta o formulă să iasă din declarațiile radicale cu fața curată. Nu știu ce formulă vor găsi". 

"A fost destul de șocat de primirea grupului PPE, care e în general destul de prietenos. A fost încolțit. A avut un șoc când i-am zis să aibă grijă cu sentimentul care se poate crea într-o țară profund proeuropeană și să nu creeze euroscepticism acolo unde nu există", a mai spus Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a avut o intervenție și la Antena 3 CNN pe tema acuzațiilor Austriei potrivit cărora România exercită presiuni asupra companiilor austriece. 

"Austria are două mari teme. O temă complet nouă și migrația (...) Și, în afară de asta, avem o problemă că în ultimii ani, cu precădere în ultimul an, s-au făcut presiuni pe firmele austriece din România. În momentul acela l-am întrebat unde s-au făcut presiuni. A zis 'am să vă spun am să spun și Comisiei, am să discut această chestiune inclusiv cu președinta comisiei (Ursula von der Leyen - n.red.) poziția unor CEO, a unor directori generali și președinți de companii austriece din România, care se plâng de rele tratamente din partea statului român'.

La care sigur că am spus că este imposibil, că nu cred așa ceva și să ne dea probe! (...) De asemenea, i-am amintit de momentul 2010, când statul român a permis celor două mari bănci austriece să mute o parte din capitaluri la băncile-mamă din Austria ca să salveze sistemul bancar din Austria. I-am zis că eu nu cred așa ceva, vă rog să ne dați probe pentru că asta face parte din același registru cu acuzațiile că cei 75.000 de imigranți au trecut pe teritoriul României.

E noul predicat al cancelarului Nehammer (presupusa presiune exercitată asupra firmelor - n.red.). Dumnezeule! România s-a comportat impecabil, de multe ori... de prea multe ori cu mănuși cu multe dintre companii, și niciodată nu am auzit ca vreun stat din Europa să se plângă de rele tratamente! Austria nu poate să spună acest lucru", a zis Rareș Bogdan, conform Știri Diaspora

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.