Site-ul web al Centrului Național de Rezistență al armatei ucrainene a informat că poliția de frontieră din Belarus a reînceput să folosească refugiații din Pakistan și Iran în scop strategic, de data aceasta împotriva Ucrainei.
Începând din iulie 2021, zeci de mii de refugiați au fost folosiți pentru a crea o criză majoră la granița cu Polonia, dar și la granițele Letoniei și Lituaniei, la ordinul lui Lukașenco. Pakistanezii, irakienii și iranienii aduși atunci în Belarus de autoritățile de la Minsk, unii dintre ei identificați de serviciile de securitate poloneze ca având legături cu organizații teroriste islamice cunoscute, au fost împinși să asalteze granițele luni la rând, forțând Polonia, Letonia și Lituania să reacționeze inclusiv prin intervenția armatei.
Acum există informații că polițiștii de frontieră din Belarus trimit în mod deliberat refugiați din Iran și Pakistan la granițele cu Ucraina și cu Letonia, pentru a descoperi zonele vulnerabile și insuficient protejate, în scopul stabilirii unor rute pe care să fie trimise grupuri de sabotaj, conform informațiilor Centrului Național de Rezistență al Ucrainei. Mișcarea aceasta este însă atent monitorizată atât de forțele ucrainene, cât și de o forță clandestină din Belarus, care ajută, printre altele, la monitorizarea mișcării trupelor ruse. E posibil ca această forță clandestină să aibă legătură și cu răspândirea unor manifeste care au făcut apel la militarii ruși staționați în Belarus ori aflați în drum spre Ucraina să oprească lupta împotriva ucrainenilor. (sursa: AICI)
Astfel, chiar dacă nu a angrenat trupe pentru a susține eforturile de război ale Rusiei împotriva Ucrainei, Lukașenco a decis să participe în acest conflict prin desfășurarea unor atacuri hibride. Podul.ro a explicat AICI de ce e foarte puțin probabil ca Belarusul să participe cu trupe în cadrul actualului război.