Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a precizat vineri, 2 decembrie, într-o postare pe Twitter, că susține petiția ce a fost lansată inițial în Cehia prin care li se solicită autorităților abilitate să oprească furnizarea de energie electrică și apă către Ambasada Rusiei de la Praga. Amintim în acest context că a fost lansată duminică, 4 decembrie, o petiție similară în România ce poate fi semnată AICI. (IMPORTANT: după ce ați semnat, trebuie să vă accesați mailul pentru a confirma semnătura!)
"Este timpul ca statul terorist să guste din propriul tratament, să guste din ceea ce-i face populației civile", a scris Reznikov pe Twitter.
"O inițiativă grozavă... de a întrerupe alimentarea cu energie electrică și apă a Ambasadei Rusiei la Praga. Această inițiativă poate fi un bun exemplu pentru statele noastre partenere din Europa și din întreaga lume", a mai zis acesta. (sursa: AICI)
Demersul a fost lansat în România de Asociația "21 Decembrie 1989", organizația civică subliniind în textul petiției că oficialii ruși trebuie să aibă parte de tratamentul la care au supus poporul ucrainean.
Redăm integral textul petiției: "Regimul terorist de la Moscova, suferind înfrângeri semnificative pe câmpul de luptă, recurge din ce în ce mai intens la folosirea iernii ca armă împotriva populației civile din Ucraina. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid. În urmă cu 90 de ani, Moscova folosea foametea ca armă împotriva poporului ucrainean, săvârșind genocidul cunoscut drept Holodomor. Astăzi, Rusia e pe punctul de a comite un nou Holodomor. Milioane de oameni din Ucraina se confruntă în plină iarnă cu întreruperi de curent, ca urmare a atacurilor desfășurate de hoardele rusești.
Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, le-a transmis pe 1 decembrie rezidenților să se aprovizioneze cu apă, mâncare și haine groase pentru scenariul unei pene totale de curent cauzate de atacurile rusești. Klitschko a mai precizat că în situația în care în Kiev ar rămâne fără căldură sau apă mai mult de 12 ore, iar temperatură înregistrată ar fi de -5 grade celsius, atunci autoritățile ar fi nevoite să scurgă apa din sistemele rezidențiale de încălzire pentru a preveni astfel deteriorarea permanentă a acestora. Rezultatul ar fi catastrofal, o criză umanitară de proporții. 'Nu am putea restabili acest sistem până în primăvară și ar fi o mare provocare', a avertizat edilul.
Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene i-au afectat și pe cetățenii din Basarabia, care au rămas în repetate rânduri în beznă. Chiar dacă România furnizează electricitate pentru frații de peste Prut, interconectarea energetică a celor două state lasă de dorit, în mare parte din cauza guvernelor rusofile care s-au perindat la putere la Chișinău. Deputatul PAS Radu Marian avertizase că nu există o linie directă de mare tensiune care să conecteze Republica Moldova cu România.
Observăm astfel că actele de genocid ale Kremlinului au depășit deja granița unui singur stat. Pentru a preveni o criză umanitară de proporții, sunt necesare măsuri ferme pe toate planurile la nivelul lumii libere.
Pe cale de consecință, solicităm Ministerului Afacerilor Externe al României, respectiv companiilor și instituțiilor din domeniul energetic să ia de urgență decizia de a opri furnizarea de curent electric, apă și gaz către Ambasada Rusiei de la București, respectiv către celelalte clădiri deținute de Kremlin pe teritoriul țării noastre. Oficialii ruși trebuie să aibă parte de tratamentul la care au supus poporul ucrainean. Dorim totodată ca prin această petiție să arătăm poporului ucrainean că suntem alături de el în lupta sa pentru libertate. Acest demers a fost inițiat în Cehia. Considerăm că este o datorie civică și morală să participăm la extinderea acestui demers extraordinar la nivelul lumii democratice.
Petiția a fost inițiată de Asociația '21 Decembrie 1989'. Cei care doresc să se alăture demersului vor fi listați aici, în textul petiției, în urma unui mail trimis către [email protected]".