Jaf de zile mari în Coreea de Nord: 200 de kilograme de lingouri de aur, furate dintr-o mașină blindată. Autoritățile dintr-un oraș aflat la granița cu China au declarat stare de urgență


  • ACP
  • Dec 2, 2022 20:30
  • 1025
Jaf de zile mari în Coreea de Nord: 200 de kilograme de lingouri de aur, furate dintr-o mașină blindată. Autoritățile dintr-un oraș aflat la granița cu China au declarat stare de urgență

Surse din Coreea de Nord au relatat pentru Radio Free Asia o situație absolut neașteptată, probabil o premieră pentru țara comunistă – un jaf asupra unei mașini blindate pentru transport valori. 

Vehiculul a fost oprit pe Ruta 1, dinspre Sinuiju spre capitala Phenian, de trei bandiți mascați care i-au imobilizat pe cei doi soldați care păzeau încărcătura, apoi au luat lingouri de aur care cântăresc 200kg și au o valoare de 12 milioane de dolari americani, dispărând cu ele în zona rurală. 

"Judecând după cât de repede au reușit tâlharii să-i supună pe militarii care păzeau aurul, se pare că aveau o pregătire militară specială", a spus pentru Radio Free Asia sursa care locuiește în apropiere de Sinuiju. 

Ca urmare, autoritățile i-au plasat pe toți foștii militari ai forțelor speciale din provincia Pyongan de Nord pe lista suspecților și i-au interogat pe fiecare, întrebându-i ce au făcut în ziua jafului, iar orașul de graniță Hyesan se află în stare de urgență, cu anchetatori de la Ministerul Securității de Stat, Ministerul Securității Sociale și soldații Cartierului General al Poliției de Frontieră aflați peste tot, după cum a relatat pentru Radio Free Asia un locuitor din Hyesan. 

De fapt toate orașele de la granița cu China sunt acum în stare de alertă maximă, deoarece nu există piață pentru aur în Coreea de Nord, iar autoritățile se așteaptă ca cei trei să ducă aurul furat peste granița de nord. În același timp, orașele de graniță au fost umplute cu pliante care spun că cetățenii trebuie să raporteze imediat autorităților dacă au aur sau dacă bănuiesc pe altcineva că ar deține aur.  

Principalele unități de producție de aur din Coreea de Nord sunt rafinăriile Jongju și Unjon, ambele în Pyongan de Nord, iar producția totală de aur a țării este undeva între două și patru tone pe an. Sursele spun că cea mai mare parte este trimisă la Oficiul 39, care este organizația însărcinată cu procurarea de fonduri pentru liderul țării Kim Jong Un și familia sa, iar restul merge către banca centrală a Coreei de Nord.

Acum, spune o sursă, "locuitorii râd de autorități și aplaudă că cineva și-a riscat viața pentru a ataca camionul de aur și a scăpat cu el", în condițiile în care conducătorii comuniști produc și adună aur pentru ei și pentru acoperirea cheltuielilor programului nuclear, iar populația suferă de cea mai cruntă sărăcie. (sursa: Radio Free Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.