Cum au năvălit trupele rusești în Brașov, în toamna lui ‘44: au fugărit un preot cu un camion militar până când au trecut cu roțile peste el, lăsând doi copii orfani. Oroarea Rusiei criminale


Cum au năvălit trupele rusești în Brașov, în toamna lui ‘44: au fugărit un preot cu un camion militar până când au trecut cu roțile peste el, lăsând doi copii orfani. Oroarea Rusiei criminale

Îngrozitorul episod este descris de fostul deținut politic Petre Baicu, în prețiosul volum pe care l-a lăsat posterității în colaborare cu fostul deținut politic Alexandru Salcă”Rezistența în munții Brașovului”, (Editura Sânziana, București, 2018, pentru cea mai recentă ediție). Lucrarea oferă numeroase informații inedite privitoare la organizarea rezistenței armate din Munții Brașovului imediat după momentul 23 august 1944, cât și despre anchetele și torturile NKVD la care au fost supuși acești luptători pentru libertate și demnitate. 

În cele ce urmează vă prezentăm fragmentele referitoare la această crimă odioasă, una dintre multe altele: 

”Înainte de plecare am asistat, însă, la un fapt care i-a întristat mult pe brașoveni și i-a îngrijorat și mai mult. A fost omorât parohul cartierului IAR și preot al uzinei, de către doi ruși care conduceau un camion. În timp ce preotul mergea la pas pe lângă șoseaua ce ducea din oraș spre uzină – șoseaua având șanțuri pe laterale –, camionul l-a urmărit în zigzag și l-a călcat, omorându-l. Bietul preot fusese singur. S-a ferit în dreapta și în stânga, dar nu și-a dat seama de intențiile rușilor, altfel ar fi sărit în șanț. 

Era un preot tânăr, dar vrednic. I-au rămas atunci doi copii orfani. Preotul Malene, de origine din Făgăraș, a fost omorât numai pentru că a fost văzut de ruși în reverendă, dar și din distracție, cum au și declarat”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.