Premierul Poloniei pledează în cadrul UE ca petrolul rusesc, în totalitatea sa, să fie supus sancțiunilor


Premierul Poloniei pledează în cadrul UE ca petrolul rusesc, în totalitatea sa, să fie supus sancțiunilor

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat luni, 28 noiembrie, că petrolul rusesc, în totalitatea sa, ar trebui interzis ca parte a sancțiunilor care vizează reducerea veniturilor Moscovei din exporturile de petrol, astfel încât să dispună de mai puțini bani pentru a-și finanța invazia asupra Ucrainei.

"Tot petrolul rusesc ar trebui să fie supus sancțiunilor", a spus el luni într-o conferință de presă.

"Aș dori ca UE să ia decizii rapide și îndrăznețe, iar Polonia va fi, desigur, printre primele țări care vor respecta aceste decizii", a adăugat Morawiecki.

El a spus că Polonia, "ca unul dintre principalii organizatori a multor pachete de sancțiuni", a optat pentru impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc cât mai curând posibil.

Morawiecki a mai precizat că Polonia și statele baltice au fost cele mai determinate săptămâna trecută atât în ceea ce privește limitarea posibilității exportării petrolului rusesc prin cisterne, cât și în legătură cu stabilirea unui preț maxim pentru petrolul rusesc, măsură care ar putea dăuna Kremlinului. 

Săptămâna trecută, Polonia a blocat propunerea Comisiei Europene de a limita prețul petrolului rusesc la 65 de dolari americani pe baril, argumentând că plafonul propus era prea ridicat. Poziția poloneză este susținută de un grup de alți membri ai UE, inclusiv de statele baltice.

Săptămâna aceasta, discuțiile dintre țările UE cu privire la prețul maxim al petrolului rusesc urmează să fie continuate. Țările UE vor să ajungă la un acord înainte de 5 decembrie, când va intra în vigoare embargoul UE asupra exporturilor maritime de petrol rusesc. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.