Lovitură pentru Putin: America va ajuta Kazahstanul să exporte petrol pe rute care ocolesc Rusia. Anunțul ambasadorului SUA din Kazahstan


Lovitură pentru Putin: America va ajuta Kazahstanul să exporte petrol pe rute care ocolesc Rusia. Anunțul ambasadorului SUA din Kazahstan

Recent, ambasadorului SUA în Kazahstan – Daniel Rosenblum – a punctat importanța căilor alternative de transport al produselor petroliere, astfel încât Rusia să fie ocolită. 

"Unul dintre principalele lucruri pe care le urmărim este exportul de petrol și de resurse din Rusia sub sancțiuni. Este nevoie de coordonare între Uniunea Europeană, SUA și Kazahstan pentru a se asigura că exporturile Kazahstanului ajung la destinația corectă. Cheia pentru rezolvarea acestei probleme va fi reprezentată de rutele alternative pentru transportul produselor petroliere din Kazahstan. Problema este acută”, a precizat Rosenblum.

Ambasadorul a mai spus că diverse companii energetice americane discută activ cu autoritățile kazahe pentru a identifica aceste rute alternative necesare exporturilor. Iar începutul acestei căi – potrivit lui Rosenblum – va fi transportul petrolului kazah prin Georgia și Azerbaidjan prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan. Proiectul urmează să fie lansat la începutul lui 2023.

Președintele Kazahstanului – Kassym-Zhomart Tokayev – a început să vorbească despre necesitatea unor canale alternative de export în luna iulie a acestui an, după incidentele de la Caspian Pipeline Consortium (CPC). 80% din petrolul Kazahstanului a fost pompat prin CPC.

Încă de pe atunci, Tokayev a declarat că ruta transcaspică, care trece prin China, Kazahstan, zona Mării Caspice, Azerbaidjan și Georgia și continuă spre Turcia și Europa, era o prioritate, informează kloop.kg.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, CPC a fost suspendat din cauza diverselor probleme. Anchetatorii germani au scris că este posibil ca Rusia să fi perturbat în mod deliberat livrările de petrol din Kazahstan către piața europeană pentru a menține prețurile europene la un nivel ridicat. "Moscova se folosește de Kazahstan pentru a pune presiune asupra Occidentului. Terminalul Mării Negre este important pentru Europa. Peste 60 de milioane de tone de petrol trec prin această conductă în fiecare an. Aceasta reprezintă aproape 10% din consumul anual european", au afirmat jurnaliștii.

Tensiunea dintre Rusia și Kazahstan a apărut după ce Tokayev a declarat că nu recunoaște independența republicilor populare Luhansk și Donețk și că respectă integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, Kazahstanul a anunțat că nu are intenția de a ajuta Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.