Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit joi, la Vilnius, despre pana masivă de curent cu care s-a confruntat ieri R. Moldova, în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice critice ucrainene.
"Chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri", a reliefat acesta.
Interconectările directe între țara noastră și R. Moldova sunt "total insuficiente", problemă valabilă și pentru furnizarea de gaz, respectiv în cazul infrastructurii rutiere, a mai precizat președintele României.
Jurnalist: Ieri un alt atac al Rusiei în Ucraina a provocat pagube masive. Întreaga Ucraina e în întuneric, dar și Republica Moldova a fost afectată din nou ieri de o pană masivă de curent. România poate sprijini Republica Moldova cu energie electrică pe termen lung, pentru că se pare că aceste atacuri vor continua? Și dacă aceste atacuri repetate ale Rusiei în Ucraina ar trebui să grăbească adoptarea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și dacă ele ar trebui să conțină explicit sancțiuni la adresa industriei care produce rachete în Rusia, așa cum solicită Ucraina.
Președintele României: În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic.
Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri.
Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe.
Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări.
Iar în ce privește pachetul de sancțiuni, este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră și se lucrează la astfel de abordări, însă, în momentul acesta, când vorbim, nu suntem în măsură să detaliem în ce ar consta acestea. În momentul în care vom avea claritate cu privire la un nou pachet de sancțiuni, informațiile vor fi făcute publice.
Amintim că deputatul PAS Radu Marian a expus, într-o postare de Facebook, motivele pentru care, în urma bombardamentelor rusești ce s-au desfășurat miercuri asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina, s-a întrerupt lumina inclusiv în Republica Moldova, asta deși autoritățile de la Chișinău cumpără energie electrică din România.
Acesta a reliefat faptul că sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei sunt conectate între ele, iar situația critică determinată de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice critice ucrainene au dus la "întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România".
De asemenea, deputatul PAS a ținut să evidențieze că, din cauza guvernelor kremliniste ce s-au perindat în trecutul relativ apropiat la Chișinău, nu există construită o linie directă de mare tensiune care să conecteze R. Moldova cu România.
"De ce s-a întrerupt lumina în Republica Moldova, dacă o cumpărăm din România și bombardamentele rusești au loc în Ucraina? E o întrebare care a apărut azi.
Ofer răspunsul mai jos folosind argumentele Moldelectrica și oficialilor de la ministerul de resort:
Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România.
Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice putea fi serios afectate și întreruperile ar putea dura mai mult.
Nu ne ajută faptul că acum nu avem o linie directă de mare tensiune care să ne conecteze cu România. Aceasta nu este încă construită pentru că guvernările trădătoare precedente nu au făcut niciun progres. Abia guvernarea PAS a început anul ăsta construcția liniei de interconexiune cu România (Chișinău-Vulcănești, cu o lungime de 158 km) și va fi gata în aproximativ 2 ani", a scris deputatul PAS pe Facebook.