La câteva zile după operațiunea aeriană Claw-Sword, lansată de Turcia împotriva grupării kurde YPG din Siria și Irak, Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea pentru această acțiune prin vocea generalului Patrick Ryder, care a spus că atacurile aeriene ale aviației turce reprezintă o amenințare pentru personalul militar american aflat în regiunea vizată. De asemenea, aceste atacuri ale aviației turce ar fi afectat și lupta împotriva grupării ISIS.
"Recentele atacuri aeriene din Siria au amenințat direct siguranța personalului american care lucrează în Siria cu parteneri locali pentru a învinge ISIS și pentru a menține custodia a peste zece mii de deținuți ai acestei organizații teroriste", a declarat miercuri generalul Ryder.
Washingtonul recunoaște preocupările legitime de securitate ale Turciei, a mai spus generalul, adăugând că vor fi continuate discuțiile cu Ankara și cu partenerii locali ai Statelor Unite pentru menținerea acordurilor de încetare a focului.
Atacurile aeriene ale Turciei au fost lansate ca răspuns la atacul terorist din 13 noiembrie, de pe bulevardul aglomerat Istiklal din Istanbul, care a ucis 6 persoane și a rănit alte 81. După loviturile aeriene, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că astfel au fost neutralizați peste 250 de teroriști, deși sunt informații că bombele avioanelor Turciei au lovit și ținte civile. Generalul Ryder a oferit iar condoleanțe pentru victimele atentatului din Turcia, deși ministrul turc al Internelor, Suleyman Soylu, a respins luni condoleanțele oferite de Washington, acuzând Statele Unite de complicitate cu atentatorii.
Ankara consideră că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este o grupare teroristă, la fel cum consideră și Washingtonul, dar situația stă cu totul altfel în cazul Forțelor Democratice Siriene (SDF) formate în majoritate din kurzi, care luptă împotriva Statului Islamic cu ajutorul Statelor Unite. Grupările YPG (Unitățile de Apărare a Populației), care sunt parte din SDF, ar reprezenta pentru Ankara principala grupare kurdă care s-a ocupat de atentatele împotriva Turciei, între care s-a numărat și atentatul de pe 13 noiembrie, care a produs furia Ankarei împotriva Statelor Unite. (sursa: AICI)