Președintele Lituaniei cere NATO să acorde mai multă atenție factorului Belarus în ceea ce privește războiul Rusiei contra Ucrainei


Președintele Lituaniei cere NATO să acorde mai multă atenție factorului Belarus în ceea ce privește războiul Rusiei contra Ucrainei

Lituania a lansat o solicitare către secretarul general al NATO, respectiv către comitetele Alianței Nord-Atlantice de a analiza mai atent factorul Belarus în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut de președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, într-un interviu acordat canalului de televiziune Current Time.

Nauseda a menționat despre căderea unei rachete în Polonia pe 15 noiembrie că reprezintă o consecință directă a războiului, dar, în opinia sa, Lituania trebuie să țină cont și de alți factori cum ar fi, de exemplu, rolul Belarusului.

"Este clar că Belarus participă la război. Belarus e la dispoziția completă a Rusiei pentru deplasarea trupelor lor în orice regiune – fie ea la vest sau la sud. Și acum există soldați ruși pe teritoriul Belarusului, gata să fie desfășurați în zonele de război din Ucraina. Dar pot fi dislocați și la granița de vest. Și de aceea am apelat la secretarul general al NATO și la comitetele Alianței cu o solicitare de a acorda mai multă atenție factorului Belarus în acest război", a spus președintele.

El a amintit că granița comună cu această țară are peste 600 km lungime. În urma atacurilor hibride exercitate de Rusia prin folosirea migranților ilegali, au fost construite bariere de-a lungul acestei linii de frontieră.

"Acum, într-un fel sau altul, granița este închisă. Dar, desigur, nicio barieră nu ne va ajuta dacă racheta începe să zboare", a spus Nauseda.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a mai declarat, după incidentul rachetei căzute în Polonia, că țara sa va ridica problema consolidării apărării aeriene a flancului estic al NATO. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.