În urma ofertei făcute de Germania, Polonia anunță că va plasa sisteme Patriot la granița cu Ucraina. Ce spune un oficial de la Kiev


În urma ofertei făcute de Germania, Polonia anunță că va plasa sisteme Patriot la granița cu Ucraina. Ce spune un oficial de la Kiev

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a acceptat oferta Germaniei de a transfera sisteme de apărare aeriană Patriot în Polonia, adăugând că acestea vor fi plasate la granița cu Ucraina.

După explozia unei rachete în satul polonez Przewodow, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că țara ei va furniza sisteme de rachete Patriot.

Patriot este un sistem antiaerian american cu rază medie de acțiune construit pentru a intercepta rachetele. Armata poloneză le folosește din octombrie și va primi două baterii Patriot suplimentare (16 lansatoare) până la sfârșitul anului 2022.

Pe 15 noiembrie, în timpul unui atac masiv desfășurat de Rusia asupra Ucrainei, o rachetă a ucis două persoane în satul polonez Przewodow, la aproximativ șase kilometri de granița cu Ucraina.

Potrivit lui Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională al președintelui polonez, echipa de investigații polono-americane a găsit dovezi potrivit cărora a fost vorba despre o rachetă ucraineană de apărare aeriană, care a fost folosită pentru a doborî o rachetă rusească, dar a ratat ținta și a căzut în Przewodow.

Ucraina a negat acuzațiile și a cerut acces la anchetă. Rzeczpospolita a raportat, citând surse familiare cu problema, că Parchetul polonez nu ar fi de acord să angreneze partea ucraineană în anchetă.

Între timp, aproximativ 70% dintre cetățenii polonezi cred că explozia de la Przewodow, cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană pe fondul unui atac masiv rusesc, nu va afecta relațiile polono-ucrainene. (sursa: AICI)

Mai trebuie menționat faptul că puterea de la Kiev și-a exprimat speranța ca Polonia să desfășoare sistemele de apărare aeriană Patriot la granița cu Ucraina.

Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a vorbit despre această chestiune la un briefing de presă găzduit de Ukrinform. 

"De când a început invazia Federației Ruse, am cerut lumii întregi să ne protejeze, să ne închidă cerurile, să ne furnizeze arme și avioane. Ne-am dori să se întâmple cu adevărat. Cel puțin în acea parte a frontului, să ne protejăm cumva cerul cu aceste sisteme", a spus Ihnat. (sursa: AICI)

Polonia găzduia deja baterii Patriot trimise de SUA, inclusiv două care au sosit după începerea invaziei rusești la scară largă. 

În 2018, Polonia a semnat, de asemenea, un contract de 4,75 de miliarde de dolari pentru achiziționarea a două baterii Patriot, iar la începutul acestui an a emis o scrisoare de intenție pentru încă șase baterii. 

Germania dispune de un total de 12 baterii Patriot PAC-3 pentru utilizare operațională, relatează site-ul Defence24. După ce a început invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, două dintre acestea au fost dislocate în Slovacia.

Săptămâna trecută, Deutsche Welle a mai informat că Guvernul de la Berlin a propus Poloniei ca avioanele Eurofighter ale Germaniei să ajute la patrularea spațiului aerian polonez. Ministerul polonez al Apărării a precizat pentru TVN24 că vor avea loc discuții în acest sens. Avioanele germane Eurofighters au participat deja în ultimele luni la patrularea spațiului aerian polonez, notează Defence24. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.