Pista de biciclete și trotuarul din fața Ambasadei Rusiei la Varșovia au fost denumite "Bulevardul Victimelor Agresiunii Ruse". În tot acest timp, Primăria Bucureștiului refuză să dea curs unei inițiative similare


Pista de biciclete și trotuarul din fața Ambasadei Rusiei la Varșovia au fost denumite "Bulevardul Victimelor Agresiunii Ruse". În tot acest timp, Primăria Bucureștiului refuză să dea curs unei inițiative similare

O pistă pentru biciclete și trotuarul din fața Ambasadei Rusiei la Varșovia au fost denumite drept Bulevardul Victimelor Agresiunii Ruse ca o formă de protest față de războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

"Avem o nouă stradă în Varșovia. Traseul pentru pietoni și biciclete de-a lungul străzii Belwederska, de la Bagatela până la intersecția cu strada Spacerowa, a devenit Bulevardul Victimelor Agresiunii Ruse", a precizat pe Facebook departamentul de drumuri al consiliului orașului Varșovia.

"Ambasada Rusiei și fostul său centru cultural, ce datează din vremea Uniunii Sovietice, se află în această zonă", au adăugat oficialii locali polonezi. 

Propunerea fusese înaintată în iulie de consilierul local PiS, Filip Frąckowiak. 

Justificând propunerea, el precizase că "trebuie făcut tot ce este posibil pentru ca ignorarea flagrantă de către Rusia a principiilor coexistenței internaționale să nu continue".

"Am decis să ajutăm instituțional Ucraina. Am făcut asta împreună și tot împreună am condamnat în Consiliul de la Varșovia agresiunea rusă", a mai zis acesta. 

"Am subliniat că acest atac asupra Ucrainei este un atac la adresa ordinii noastre și a securității Europei și Poloniei", a mai declarat Frąckowiak. 

În luna octombrie consilierii locali adoptau o rezoluție de comemorare a victimelor atacului rusesc asupra Ucrainei. 

Schimbarea numelui unei porțiuni de bulevard e similară cu alte inițiative adoptate la nivel european, de pildă în Vilnius și Praga.

În luna martie a acestui an, la doar câteva săptămâni după ce Putin și-a lansat războiul la scară largă, Vilnius a numit strada care duce la Ambasada Rusiei din oraș drept "Strada Eroilor Ucraineni".

De asemenea, la Praga, în luna aprilie, strada din fața Ambasadei Rusiei a fost redenumită, la rândul ei, în "Strada Eroilor Ucraineni", iar un pod din proximitate a fost redenumit în cinstea unui soldat ucrainean. (sursa: AICI)

În tot acest timp, Primăria Bucureștiului a refuzat o propunere venită din partea Ambasadei Ucrainei în România care consta în redenumirea unui segment din Șoseaua Kiseleff, unde se află Ambasada Rusiei, în "Șoseaua Ucraina". 

Ambasada Ucrainei în România, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România se adresaseră în luna martie primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, având rugămintea de a se alătura altor capitale din Europa, iar astfel să evalueze posibilitatea redenumirii unei părți a Șoselei Pavel D. Kiseleff în "Șoseaua Ucraina", potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei. În paralel, fusese lansată și o petiție în sprijinul acestei inițiative, care poate fi semnată AICI.

"Forțarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia și de a deputiniza lumea. Rușii vor trebui să citească literalmente numele 'Ucraina' oriunde și oricând. E o reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran, care va prevala și care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista", declara ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.