Agenții Rusiei și grupurile criminale și-au unit forțele pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea cetățenilor, declară președinta Republicii Moldova într-un interviu pentru Politico.
„Ei speră să stimuleze tulburările politice. Folosind întregul spectru de amenințări hibride – inclusiv alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburări sociale și mită pe față – aceștia lucrează pentru a destabiliza Guvernul, pentru a eroda democrația noastră și a pune în pericol contribuția Republicii Moldova la securitatea mai largă a Europei”, a afirmat Maia Sandu.
„Am reușit să menținem situația calmă”
Potrivit Maiei Sandu, vulnerabilitățile Republicii Moldova ar putea slăbi rezistența Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului european.
Ea afirmă că autoritățile moldovene au „muncit din greu pentru a menține stabilitatea în regiunea separatistă transnistreană, care împarte o frontieră de peste 450 de kilometri cu Ucraina și unde 1.600 de militari ruși sunt staționați ilegal”.
„Europa și Ucraina au nevoie de o Moldova puternică”
În continuare, președinta R. Moldova a afirmat că Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Pentru acest lucru, însă, Republica Moldova are nevoie de sprijinul Occidentului pentru a fi „suficient de puternică pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului, suficient de puternică pentru a menține pacea și stabilitatea în regiunea noastră, suficient de puternică pentru a adăposti refugiați și suficient de puternică pentru a deveni un centru natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după război”.
„Așa cum Rusiei nu trebuie să-i fie permis să câștige în Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie să aibă succes în Moldova. Ne vom face partea pentru a apăra valorile europene, în ciuda privațiunilor care ne sunt impuse. Prețul este mare și suntem pregătiți să ducem povara. Dar nu putem face asta singuri”, a conchis Maia Sandu.
Protestele plătite din Chișinău au luat o pauză
Între timp, protestul din fiecare duminică din centrul Chișinăului, devenit o tradiție în ultimele două luni, nu a mai avut loc ieri, 20 decembrie. Totul - în condițiile vremii mohorâte, a ploilor și a pungilor cu bani ridicate de procurori de la organizatorii manifestațiilor Partidului Șor.
Mai multe detalii despre aceste proteste susținute de Moscova și cu implicarea mai multor indivizi dubioși puteți afla aici.
Cum Republica Moldova sprijină Ucraina
În intervenția pentru publicația internațională, Sandu a trecut în revistă contribuția Republicii Moldova și ajutorul pe care refugiații ucraineni l-au primit de la moldoveni.
„Oferim rute de aprovizionare esențiale către și dinspre Ucraina — o parte semnificativă a comerțului ucrainean, inclusiv cereale, trece prin Republica Moldova.
În plus, statul nostru a adăpostit peste 650.000 de refugiați din primele zile ale invaziei ruse. Până acum, peste 80.000 dintre ei au ales să rămână, iar noi ne pregătim să găzduim mai mulți în timpul iernii, în cazul în care ar trebui să fugă de o escaladare militară sau de lipsa de căldură, electricitate și apă”, a mai spus ea.
„Deși suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, îi asigurăm și a doua cea mai lungă graniță, după cea pe care o are cu Rusia. Pe acești 1.222 de kilometri, Republica Moldova este un stat de primă linie în lupta împotriva traficului de arme, droguri și ființe umane”, a adăugat Maia Sandu.