Susținătorii occidentali ai Ucrainei "nu ar trebui să dicteze" condiții de pace Kievului și ar trebui să recunoască faptul că ucrainenii luptă de fapt împotriva Rusiei pentru a proteja întreaga Europă, a declarat ministrul ceh de Externe pe parcursul unei vizite la Londra.
Jan Lipavský, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a învinuit Rusia pentru ceea ce a părut a fi o aterizare rătăcită în Polonia a unei rachete ucrainene de apărare aeriană, ministrul ceh atrăgând atenția în acest sens că forțele ruse atacaseră Ucraina în respectiva zi cu o rafală de "peste 100 de rachete".
"Nu ar trebui să fim într-o poziție în care să dictăm Ucrainei alte condiții pentru pace, dacă ea luptă pentru propria lor supraviețuire", a spus Lipavský, întrebat dacă este rezonabil ca Ucraina să ceară restabilirea frontierelor din perioada de dinainte de 2014.
În joc, a adăugat ministrul, sunt principiile ONU de integritate teritorială și ordinea internațională bazată pe reguli.
"Putin vrea să distrugă principiul conform căruia granițele statelor nu se schimbă prin forță brută", a subliniat acesta.
Comentariile lui Lipavský vin în vreme ce unii exponenți americani, în frunte cu generalul Mark Milley, șeful forțelor armate ale SUA, și-au exprimat îngrijorarea că luptele din actualul război ar putea ajunge la un impas în timpul iernii, iar astfel Kievul ar trebui să ia în considerare reînceperea discuțiilor diplomatice cu Rusia.
Dar mulți exponenți de la nivel european au respins această sugestie, crezând că orice oprire a conflictului ar favoriza Rusia, care încă ocupă mari părți din teritoriul Ucrainei. Lipavský a spus că țările de pe continent au beneficiat de pe urma acordării în mod continuu Ucrainei de ajutor militar, financiar și umanitar.
"Ucrainenii au făcut alegerea clară că nu vor să facă parte din imperiul Moscovei", a spus Lipavský. A fost necesar ca Occidentul să ajute la protejarea Ucrainei pe termen lung, a adăugat ministrul ceh, asta pentru că lupta lor împotriva Rusiei "ne protejează și pe noi".
Praga a fost arena unor demonstrații pro și antiguvernamentale în ultimele săptămâni, pe fondul creșterii prețurilor pe care criticii Guvernului de centru-dreapta al țării doresc să le pună pe seama politicii pro-Ucraina a Executivului.
Lipavský a precizat cu toate acestea că este încrezător că Republica Cehă nu va ceda în ceea ce privește acordarea de sprijin pentru Kiev și a făcut referire în acest context la istoria țării sale de la mijlocul secolului al XX-lea, când a fost mai întâi dominată de Germania nazistă și apoi de Uniunea Sovietică.
"Libertatea nu este gratuită", a spus ministrul, adăugând că țara sa a suferit foarte mult în cei 50 de ani de dinainte de căderea Zidului Berlinului în 1989.
"Deci poate că iarna aceasta va fi mai aspră. Dar care ar fi prețul pe care l-am plăti dacă nu am fi liberi?! Este mult, mult, mult, mult mai ridicat!", a subliniat Lipavský.
Ministrul de Externe a mai menționat că este "destul de ușor să răspunzi cine este de vină" pentru moartea de marți a doi polonezi, după ce o rachetă rătăcită – despre care se presupune că ar proveni dintr-un sistem ucrainean de apărare aeriană S-300 – a aterizat pe teritoriul Poloniei, la o fermă situată la aproximativ 6 kilometri de granița polono-ucraineană.
"Peste 100 de rachete rusești zburau marți spre Ucraina cu un singur scop clar: să distrugă infrastructura energetică ucraineană, să omoare oameni, să disemineze teroarea", a spus acesta, argumentând că Ucraina are tot dreptul să se apere împotriva atacurilor. (sursa: The Guardian)