Se adună nori întunecați deasupra comunității evreiești din Rusia. Pinchas Goldschmidt, fostul rabin șef al Moscovei, care a părăsit țara, a declarat că autoritățile exercită presiuni asupra adepților iudaismului din Rusia. Potrivit acestuia, încă de la începutul invaziei criminale rusești în Ucraina, evreilor li s-a cerut să sprijine public acțiunile Kremlinului, susține ru.euronews.
“Organizațiilor evreiești, ca oricare altele, în special în domeniul educației, li s-a cerut sprijin deschis pentru acțiunea militară. Comunitatea noastră a refuzat să facă acest lucru", spune rabinul.
În prezent, Goldschmidt se află la Ierusalim, dar, după cum singur recunoaște, se simte în exil. El este convins că viitorul sigur al evreilor din Rusia depinde de modul în care se vor dezvolta relațiile ruso-israeliene.
“În acest moment nu aș putea să mă întorc. Dacă aș fi fost încă rabinul șef al Moscovei, nu aș fi putut vorbi liber fără să-mi pun în pericol credincioșii. Așa că am decis să plec până când situația politică se va schimba”, transmite Euronews, citându-l pe Pinchas Goldschmidt.
În primele luni ale războiului, premierul israelian de atunci, Naftali Bennett, s-a abținut să critice Kremlinul, dar retorica s-a schimbat când Yair Lapid a condus guvernul și a condamnat deschis invazia. De acest lucru se leagă problemele filialei rusești a agenției Sokhnut, cea mai veche organizație de sprijinire a aliyei (עלייה), adică a repatrierii evreilor în Israel.
Ministerul Justiției a cerut Tribunalului Basmanny să dizolve agenția. Potrivit The Jerusalem Post, agenția rusă acuză organizația Sohnut de “încălcarea legii privind datele personale”.
Lapid a avertizat asupra amenințării la adresa relațiilor bilaterale dacă biroul rusesc va fi închis, adăugând că Israelul intenționează să rezolve problemele prin canale diplomatice. O delegație guvernamentală israelită deja a purtat unele negocieri la Moscova în vara anului curent.
În acelasi timp, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a îndemnat la "a nu politiza situația" din jurul Sokhnut și a respins, de asemenea, speculațiile presei potrivit cărora presiunea pusă pe organizația evreiască ar fi legată de un "exod de creiere" din Rusia.
Potrivit Agenției Evreiești, 16.000 de evrei ruși au emigrat în Israel începând cu 24 februarie.