Vorbindu-le reporterilor cu care a călătorit la summitul G20 de la Bali, premierul britanic Rishi Sunak a dat de înțeles că va face o schimbare majoră a politicii externe a țării sale, renunțând la declararea Chinei drept o amenințare la adresa securității naționale a Marii Britanii.
Sunak a refuzat în două rânduri, în discuția cu reporterii, să susțină linia dură a predecesoarei sale Liz Truss, care plănuia să schimbe statutul Chinei de la cel de "concurent sistemic" la cel la cel de "amenințare", într-o actualizare a politicii externe și de apărare ale Marii Britanii.
După ce a numit inițial China drept o "amenințare sistemică", în discuția cu reporterii, Sunak s-a corectat în grabă, numind-o apoi "provocare sistemică".
Apoi a adăugat: "Cred că China este un fapt incontestabil al economiei globale și nu vom fi capabili să rezolvăm provocările globale comune, cum ar fi schimbările climatice sau sănătatea publică, sau chiar să avem de-a face cu Rusia și Ucraina fără a avea un dialog cu ea".
De asemenea, el a refuzat să spună că Marea Britanie ar trebui să trimită arme în Taiwan, așa cum a promis Liz Truss când era secretar al Externelor.
"Luăm în considerare toate aceste lucruri ca parte a reîmprospătării revizuirii integrate", a spus el, provocând iritarea colegilor săi de partid.
Fostul lider conservator Iain Duncan Smith, unul dintre cei șapte politicieni din britanici sancționați de China pentru criticile aduse Beijingului, a întrebat retoric, legat de cele spuse de premierul Sunak: "De ce dovezi suplimentare are el nevoie, că ei ne amenință valorile și modul în care ne trăim viața?".
"Am văzut atacul (asupra unui protestatar în afara consulatului chinez - n.red.) din Manchester și secții de poliție chineze ad-hoc încercând să-i constrângă pe cetățenii chinezi să revină în China, agresându-i și amenințându-i", a mai adăugat el. Concluzia fostului lider conservator a fost că "cea mai tristă parte a acestui lucru este că președintele Xi Jinping va vedea această întorsătură că un semn de slăbiciune al premierului".
Rahima Mahmut, directorul Congresului Mondial Uyghur din Marea Britanie a declarat: "Nu găsesc cuvinte să îmi exprim dezamăgirea. În timp ce copiii noștri sunt furați și reeducați, femeile noastre sunt sterilizate, iar produsele făcute prin sclavia uigură umplu rafturile din Marea Britanie, premierul nici măcar nu se poate decide să recunoască Guvernul chinez drept ceea ce este: un pericol clar și prezent pentru Marea Britanie și pentru poporul meu". (sursa: Politico)