Istoricul Marius Oprea și jurnalistul Răzvan Gheorghe (directorul Podul.ro) i-au adresat, luni, o Scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care îi solicită acestuia să-l demită de urgență pe Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” (INSHR), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și pentru falsificarea de date istorice. INSHR se află în coordonarea primului-ministru.
Recent, Podul.ro a dezvăluit că, în complicitate cu primarul PSD-ist al Sectorului 4 – l-am numit pe Daniel Băluță –, Alexandru Florian s-a pretat să exercite presiuni subterane la adresa conducerii Liceului Tehnologic ”Mircea Vulcănescu”, pe care a amenințat-o în repetate rânduri cu denunțuri penale, pentru a o forța să schimbe numele instituției de învățământ (detalii AICI).
Cu legea în mână, avertizăm că aceste fapte sunt reprobabile și depășesc cu mult competențele și atribuțiile INSHR sau ale Primăriei Sectorului 4. Mai mult, aceste acțiuni subterane se circumscriu infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care semnatarii Scrisorii deschise vor sesiza Parchetul.
De asemenea, în cazul primarului Daniel Băluță a fost sesizat în scris și prefectul Capitalei, Toni Greblă, care, potrivit atribuțiilor funcției (cât și pregătirii sale juridice) ar putea stopa acest atac imund care prejudiciază inclusiv Statul Român.
În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate textul Scrisorii adresate premierului Nicolae Ciucă:
Domnule Prim-Ministru,
Ne adresăm Dumneavoastră pentru a trage un necesar semnal de alarmă, dar și în speranța că veți opri, în cel din urmă ceas, vânarea și terfelirea memoriei profesorului Mircea Vulcănescu, intelectual exemplar și victimă a genocidului comunist.
Recent, Podul.ro a dezvăluit că Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” (INSHR), aflat în coordonarea Primului Ministru, cât și primarul PSD al Sectorului 4 – Daniel Băluță – exercită presiuni la adresa conducerii Liceului Tehnologic ”Mircea Vulcănescu”, pe care o amenință cu denunțuri penale, pentru a forța schimbarea numelui acestei instituții de învățământ cu tradiție din București. Ambele fapte se circumscriu infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care vom sesiza Parchetul, precum și – în cazul primarului Băluță – instituția Prefectului.
Amintim că o tentativă similară s-a consumat și în cursul anului 2017, însă reacția promptă a societății civile și a foștilor deținuți politic a făcut ca normalitatea și adevărul să învingă. Constatăm, nu fără indignare, că ofensiva e reluată cu o insistență sporită, recurgându-se la cele mai reprobabile metode.
Avertizăm că acțiunile întreprinse de Institutul ”Elie Wisel” și de Primăria Sectorului 4 – prin intermediul domnilor Alexandru Florian și Daniel Băluță – depășesc competențele acestor instituții, încălcând flagrant cadrul legal. Întrucât infracțiunea e deja consumată, vă încredințăm că, în cazul domnului Alexandru Florian, vom sesiza Parchetul, pentru abuzul în serviciu săvârșit de un înalt funcționar guvernamental aflat în subordinea Dumneavoastră. Acest tip de comportament e nedemn pentru un demnitar sau înalt funcționar public și, desigur, îl face incompatibil cu funcția pe care o deține.
Domnule Prim-Ministru,
În ofensiva sa îndreptată împotriva memoriei lui Mircea Vulcănescu, directorul general al Institutului ”Elie Wisel” – l-am numit pe domnul Alexandru Florian – a invocat ca argument ”obligația de respectare a Legii 217/2015”, care interzice cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime contra umanității și crime de război. Disidentul și cercetătorul Gabriel Andreescu a explicat în amănunt că înaltul funcționar Alexandru Florian, aflat în subordinea directă a Dvs., falsifică în mod deliberat datele istorice:
”Mircea Vulcănescu nu se face vinovat nici de infracţiuni de genocid, nici de infracțiuni contra umanităţii şi nici de crime de război. El nu a primit vreo sentință pentru astfel de acuzații. Fostul subsecretar de stat a fost condamnat la 1948 sub acuzația de a fi militat pentru hitlerism (în sensul de a fi contribuit la tratate economice în detrimentul statului și la finanțarea armatei germane), de a fi permis intrarea armatelor germane în țară și de a fi continuat războiul contra URSS. În limbajul Dreptului internațional, al doilea motiv de condamnare a lui Mircea Vulcănescu a fost ‹crimă împotriva păcii›. Nu ‹crimă de război›”.
(Alexandru Florian)
Aceleași Gabriel Andreescu punctează și aspecte de o gravitate ce nu mai poate fi ignorată și pe care vi le sesizăm prin intermediul acestei scrisori:
”Susținerile false ale lui Alexandru Florian reprezintă o infracțiune: abuz în serviciu. Faptul că de ani de zile, Parchetul nu a fost sesizat, ori nu s-a autosesizat cu privire la seriosul abuz în serviciu vorbește despre carențele de civilizație, carențe pe care instituțiile le impart cu societatea românescă. (…)
Mai general, folosirea temei antisemitismului împotriva dreptului la memorie al victimelor comunismului este la fel de reprobabilă ca transformarea anticomunismului în denigrarea sau uitarea victimelor Holocaustului. Prezența simbolurilor ideologiilor urii în spațiul public ridică o temă simetrică. Când o societate vrea să fie dreaptă cu unii, și nedreaptă cu ceilalți, ea nu este dreaptă”.
Pentru o pertinentă informare a Dumneavoastră, deopotrivă cu această scrisoare deschisă atașăm textul petiției ”ALĂTURI DE MIRCEA VULCĂNESCU. Nu modificaţi denumirea Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu!”, unde se aduc și alte argumente istorice valide, care contrazic ”tezele” domnului Florian. Totodată atașăm și articolul în care domnul Gabriel Andreescu explică esența acestei spețe artificiale și insultative ce prejudiciază inclusiv Statul Român. Reamintim că Legea Nr. 127 din 30 mai 2017, pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, Lege față de care dl. Florian și Institutul ”Elie Wiesel” nu au manifestat obiecții, e un act normativ în a cărui expunere de motive, fără echivoc, Mircea Vulcănescu este prezentat nominal drept unul dintre martirii închisorilor politice comuniste.
Domnule Prim-Ministru,
Ne facem purtătorii de cuvânt ai celor peste 1500 de oameni de cultură, foști deținuți politici și urmași ai lor, care au semnat până acum petiția anexată, la care facem referire și ne manifestăm speranța că, luând act de toate argumentele și informațiile expuse mai sus, veți interveni pentru a pune punct acestei campanii menită să atenteze la memoria lui Mircea Vulcănescu (și nu numai a lui), prin manevre dolosive și îl veți înlătura din funcție pe directorul INSHR Alexandru Florian, care se face vinovat de săvârșirea în formă repetată a infracțiunii de abuz în serviciu. Statul român e dator să cinstească memoria victimelor comunismului, nu să susțină tentativele de a fi aruncate la groapa de gunoi a istoriei.
Cu respect,
Răzvan Gheorghe, scriitor, jurnalist și director al Podul.ro
Marius Oprea, scriitor, istoric