EXCLUSIV: Cum încearcă Ucraina să blocheze orice tip de conținut rusesc, în timp ce ucrainenii se confruntă cu o cenzură brutală pe rețelele de socializare / Anna Neplii


EXCLUSIV: Cum încearcă Ucraina să blocheze orice tip de conținut rusesc, în timp ce ucrainenii se confruntă cu o cenzură brutală pe rețelele de socializare / Anna Neplii

De câteva luni, ucrainenii își strigă disperarea în toată lumea, pe toate canalele disponibile, dezvăluind dezastrul și genocidul invaziei rusești. Suntem foarte activi pe tot ce înseamnă internet și rețele de socializare. Cu toate acestea, conturile utilizatorilor ucraineni sunt deseori blocate, sancționate și prigonite. Algoritmii și roboții cataloghează drept ”instigare la ură”/”hate speech” contentul ce prezintă imaginile șocante ale orașelor ucrainene bombardate de ruși, ale gropile comune, ale ucrainenilor torturați de ocupanți și ale multor altor crime de război săvârșite de Federația Rusă împotriva națiunii ucrainene.   

„Evident, nu putem să ne postăm micul dejun și să etalăm o manichiură. Mai exact, putem face și chestia asta, dar nu putem publica doar așa ceva. Pentru că locuințele noastre sunt bombardate, rudele și prietenii sunt uciși. Și e cât se poate de normal să vorbim despre asta, pentru că doare. Dar când suntem blocați pentru asta, este clar că situația din întreaga lume este nesănătoasă”, a declarat Danylo Haidamakha, primul blogger Tik-Tok vorbitor de ucraineană.

În schimb, a se remarca faptul că segmentul rusesc al Tik-Tok duduie la propriu, contentul propagandistic rusesc fiind într-o constantă creștere și beneficiind de distribuiri fără opreliști. Puternic promovate sunt în special apelurile ce vin din partea armatei ruse – e vorba de incitări explicite la distrugerea națiunii ucrainene. 

„Dacă vorbim despre spațiul informațional rusesc, acel content este destinat 100% rușilor. Acolo sunt împrăștiate videoclipuri în care se cere uciderea în masă a ucrainenilor. La urma urmei, fiecare este responsabil pentru hrana sa, pentru ceea ce consumă într-un fel sau altul. Prin urmare, când întâlnesc propagandă rusească, fac doar click pe butonul ‹nu mă interesează› și expulzez tot ce e rusesc în spațiul meu”, a spus bloggerul ucrainean. 

În Ucraina a fost înregistrată o petiție care își propune să blocheze orice tip de conținut rusesc identificat pe toate serviciile de streaming  disponibile pe teritoriul ucrainean. E necesar ca aceste companii de streaming să creeze un mecanism care să garanteze blocarea conținutului rusesc în spațiul informațional ucrainean. S-au scurs opt luni de invazie genocidară rusească în Ucraina, iar melodiile artiștilor ruși sunt menținute pe platformele muzicale de top – YouTube Music, Apple Music, Spotify, Deezer, Shazam ș.a.m.d.. Asta în timp ce artiștii ruși își plătesc taxele în visteria Rusiei agresoare, care, la rându-i, redirecționează o parte din aceste fonduri inclusiv către trupele ce săvârșesc genocid în Ucraina. 

”Nu trebuie să înlocuim conținutul rusesc, dar trebuie să asigurăm un mediu online ucrainean în care acesta să nu ne mai poată afecta. În prezent, segmentul ucrainean al Tik-Tok este absolut centrat pe limba ucraineană. Formatul Tik-Tok e cool. Până la urmă, în numai câteva secunde, se poate spune o poveste care provoacă un val de emoții”, explică Haidamakha.

Că ne place sau nu, de notat și faptul că Tik-Tok își sporește influența nu doar ca platformă destinată divertismentului, ci și ca o amplă resursă de distribuire a informațiilor. Studii realizate recent în SUA susțin că deja 10% dintre americani consumă informații exclusiv de pe Tik-Tok. În aceste condiții, e clar că această rețea socială devine treptat o platformă care poate dicta anumite agende. Procentul ucrainenilor care consuma strict informații de pe Tik-Tok gravitează tot în jurul a 10%. 

De altfel, pe internet ai posibilitatea să găsești un număr din ce în ce mai mare de canale tematice dedicate științei, istoriei, culturii, știrilor sau analizelor de diverse feluri, inclusiv politice. Această diversitate nu o veți găsi la televiziunea de stat a Ucrainei, care, de la începutul invaziei rusești, s-a transformat într-un maraton unic cu un singur format de difuzare. 

”Mă îngrijorează că această tendință a unicului punct de vedere poate continua. De asemenea, nu avem încă niciun partid, ci un singur președinte. Mi-e puțin frică de această stare de fapt, când nu auzi voci alternative. După invazia rusească la scară largă a Ucrainei, am fost la un program de instruire în Ungaria. Programul era legat de modul de prevenire a autocrației în Ucraina. Nu voi spune nimic rău acum, dar societatea civilă se oferă astăzi voluntară pentru a păstra armele democratice în mâinile ei și pentru a preveni instalarea unei autocrații”, a punctat Haidamakha.

Potrivit activistului, pentru a preveni dezvoltarea autocrației în Ucraina este necesar să nu fii fascinat de sloganuri. Pentru că atunci când o societate urmează orbește sloganuri și le pune în aplicare, ar trebui să țină cont întotdeauna pentru cine o face – pentru oameni, fiindcă vocea fiecărei persoane ar trebui să fie auzită. O societate trebuie să se dezvolte cu de la sine putere, fără alte interferențe. În același timp, politicienii ar trebui să ofere și să garanteze un echilibru social. 

”Eu mă consider național-democrat. Sunt pentru o națiune ucraineană puternică, dar nu pentru o națiune de dragul națiunii, ci pentru o națiune în care drepturile fiecărui cetățean sunt respectate. Sunt pentru un stat care să garanteze libertatea tuturor, sunt pentru un stat de drept funcțional. Dacă vom gândi că numai Zelensky ne va consolida ca națiune și că orice critică la adresa lui Zelensky trebuie evitată, ei bine, aceasta este calea spre autocrație. Ucraina nu e o Rusie unită de țar. Noi suntem uniți prin valorile noastre, în special prin Revoluția Demnității. Națiunea ucraineană de astăzi este despre valorile deja stabilite în Ucraina. Și dacă Zelensky se va îndepărta de aceste valori, criticile la adresa lui vor fi absolut justificate. Și criticile acestea vor proteja societatea ucraineană”, a rezumat Danylo Haidamakha.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.