Date sugestive despre câtă încredere au rușii în țara lor: În băncile din străinătate au depozitat mai multă valută decât în cele din Rusia


  • ACP
  • Nov 11, 2022 20:18
  • 689
Date sugestive despre câtă încredere au rușii în țara lor: În băncile din străinătate au depozitat mai multă valută decât în cele din Rusia

În presa rusă a apărut informația că, în premieră pentru istoria Rusiei moderne, sunt mai mulți bani în conturile din alte țări ale rușilor decât în conturile din țară. Deși în sondaje rușii par a fi mari patrioți, se pare că aceștia au totuși o mare sensibilitate la dolari și euro și au mai multă încredere în băncile străine decât în cele ruse. 

Potrivit Băncii Centrale a Federației Ruse, foarte mulți ruși și-au retras economiile din băncile autohtone, ajungându-se ca depozitele în valută ale persoanelor fizice din aceste bănci să scadă pe parcursul acestui an cu 31,9 de miliarde de dolari, adică cu catastrofala proporție de 34%, timp în care depozitele rușilor din băncile străine au crescut cu 34,1 de miliarde de dolari, adică cu 118%. Astfel, s-a ajuns ca rușii să aibă în conturile băncilor ruse sume de aproximativ 61 de miliarde de dolari, în timp ce în străinătate să aibă depuși 63 de miliarde de dolari.  

În luna martie a acestui an a fost introdusă o interdicție temporară a scoaterii de numerar din țară până la o anumită sumă, interdicție ridicată în parte de la mijlocul lunii octombrie. Teoretic, acum pot fi scoase din Rusia sume chiar mai mari de 10.000 de dolari, dar pentru asta trebuie permisiunea Băncii Centrale, deși este greu de înțeles cum se poate face în practică acest lucru, după cum spun jurnaliștii de la Novye Izvestia. Canalul rus de știri Nebrekhnya spune chiar că țările în care rușii au început să se mute în masă și-au crescut brusc previziunile de creștere a PIB-ului, pe banii aduși de refugiații ruși. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.