EXCLUSIV Cultura furată de ruși: misterioasa ucraineancă Valentina Sanina Schlee, creatoarea de modă care a cucerit America timp de trei decenii. Prietena și rivala Gretei Garbo – o poveste fabuloasă / Anna Neplii


EXCLUSIV Cultura furată de ruși: misterioasa ucraineancă Valentina Sanina Schlee, creatoarea de modă care a cucerit America timp de trei decenii. Prietena și rivala Gretei Garbo – o poveste fabuloasă / Anna Neplii

De-a lungul secolelor, ideologia impusă de Rusia a distrus cultura ucraineană, însușindu-și prin furt și minciună moștenirea acesteia. Astfel au fost afectate multe personalități culturale, oameni prețioși în domeniile lor de activitate, cărora Rusia le ignoră în mod deliberat naționalitatea ucraineană, prezentându-i drept ”ruși”. 

Numele Valentinei Mykolayivna Sanina Shlee (foto stânga sus) este bine cunoscut în Statele Unite. Creatoare de modă și designer de costume de teatru, Valentina a îmbrăcat cele mai cunoscute frumuseți și talente actoricești ale Americii. În prezent, rochiile confecționate de ea sunt păstrate în colecțiile diverselor muzee sau sunt vândute în schimbul unor sume considerabile, în cadrul licitațiilor. Pentru istoricii modei și pentru istoricii artei teatrale, numele Valentinei a fost mult timp un simbol al originalității soluțiilor și al luminozității imaginii. În definitiv, stilul vestimentar creat de ea a definit moda timp de trei decenii, păstrându-și influența până în zilele noastre. 

Viața personală a Valentinei s-a dovedit nu doar interesantă, ci și misterioasă. I-a fost prietenă și rivală Gretei Garbo (foto dreapta sus), considerată ”actrița secolului”. Valentina e cunoscută și pentru faptul că a reprezentat marea iubire neîmplinită a lui Alexander Vertinsky (poet, compozitor, cântăreț și artist de cabaret).

Valentina s-a născut în Kiev, la 1 mai 1899, fiind ucraineancă get-beget. Încă de tânără a visat la o carieră în actorie. Avea să fie forțată să emigreze, în contextul revoluției din 1917, însă acest fapt nu i-a pus capăt vieții și nici nu i-a îngropat visul de a deveni cineva, Valentina urmând să arate întregii lumi de ce sunt capabile femeile ucrainene. Ulterior avea să construiască un brand care îi poartă numele – ”Valentina” – și care există și în zilele noastre. 

(Valentina Mykolayivna Sanina Shlee)

Marea iubire a lui Alexander Vertinsky

Inițial, pe fundalul revoluției de la 1917, Valentina se duce la Harkov, unde îl întâlnește pe Alexander Vertinsky. Poetul se îndrăgostește nebunește de ea și îi dedică numeroase romanțe, însă tânăra îi respinge avansurile. 

De la Harkov, Valentina avea să plece la Sevastopol, iar Vertinsky a luat drumul Odesei. Se vor reîntâlni abia în 1930, în America. În ziua întrevederii, Valentina purta un pandantiv cu o cruce de cristal, acesta fiind simbolul casei sale de modă. 

Imigrare la New York. Casa de modă

În perioada petrecută la Sevastopol, misterioasa ucraineancă își întâlnise dragostea vieții, pe George Schlee. Împreună au parcurs lungul drum al imigranților, străbătând Grecia, Italia și Franța. La Paris, Valentina a câștigat un start-up, care i-a oferit capitalul necesar pentru realizarea vestimentațiilor ”liliac” destinate cabaretului. 

În 1923, cuplul a ajuns, în sfârșit, la New York, unde Valentina a început să stăpânească lumea modei, iar George și-a construit o carieră ca impresar de teatru. Îmbrăcată în rochii de producție proprie, Valentina și-a făcut apariția la petrecerile din lumea teatrului și cinematografiei, atrăgând astfel atenția și interesul actrițelor. Succesul a fost rapid și de durată. 

Peste numai cinci ani, în 1928, Valentina și-a deschis primul magazin pe Madison Avenue. Acesta a fost începutul unei cariere fabuloase, ucraineanca reușind să creeze modele vestimentare ce au fost purtate ani în șir. Asta pentru că Valentina a împărtășit același punct de vedere emis și de Coco Chanel: ”Moda trece, dar stilul rămâne”.

În anii ‘30-‘50, Valentina Sanina Schlee a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și de succes designeri de modă din Statele Unite. Ea a introdus în circuit moda plaselor de păr, pălăriile cu baloane, curelele Obi, așa-numiții ”pantofi plați” dar și multe alte tendințe/accesorii vestimentare care s-au impus sau au fost resemnificate, într-un fel sau altul, până în zilele noastre. 

Finalmente, Valentina s-a specializat în realizarea costumelor de teatru. Clientele nu erau doar femei bogate, ci și celebre. Printre acestea s-au numărat Gloria Swanson, Katharine Hepburn, Paulette Goddard, Claudette Colbert și Greta Garbo.

(Greta Garbo)

Prietenie și rivalitate cu Greta Garbo

Se știe că în garderoba celebrei actrițe Greta Garbo, aproape fiecare al treilea articol era de la casa de modă a Valentinei. Se știe și că, la un moment dat, George Schlee a intrat în cameră și a găsit-o pe Greta aproape goală, aceasta pregătindu-se să probeze niște rochii. Inițial, a existat o prietenie strânsă între Valentina și Greta Garbo, dar până la urmă George a început o relație adulterină cu actrița. Până la urmă, acesta i-a cumpărat Gretei un apartament în aceeași clădire în care locuia și el cu soția. 

Sfârșitul poveștii presupune un anumit dramatism. În 1964, în timpul unei călătorii la Paris, George a murit în urma unui atac de cord. Valentina a plecat la Paris și a organizat înmormântarea, la care Greta Garbo nu a mai venit. Cu toate acestea, în fiecare an Valentina organiza o cină comemorativă pentru George, întotdeauna invitând-o și pe Greta. Mai mult, obișnuia să-și petreacă vacanțele cu fosta amantă a soțului. Aceste două femei incredibile erau despărțite de doar patru etaje și erau unite de dragostea ce au purtat-o aceluiași bărbat. 

Valentina părăsise industria modei în cursul anului 1954. George i-a lăsat moștenire Gretei toți banii, așa că, în ultimii săi ani, fosta creatoare de modă a trăit destul de modest. Înmormântarea Valentinei, la 18 septembrie 1989, când Greta Garbo împlinea 84 de ani, va fi fost una simbolică. 

Valentina a intrat pentru totdeauna în istoria mondială a modei. Vorbim despre o creatoare de modă ucraineancă, nu despre o rusoaică, așa cum mint rușii. Articolele confecționate de Casa Valentina sunt păstrate în colecții private, expuse la Metropolitan Museum of Art din New York și vândute la licitații.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.