Washingtonul a cerut cu discreție unor mari bănci americane să continue să colaboreze cu unele companii ruse importante


  • ACP
  • Nov 8, 2022 19:25
  • 1066
Washingtonul a cerut cu discreție unor mari bănci americane să continue să colaboreze cu unele companii ruse importante

Bloomberg a informat luni că în ciuda intransigenței arătate de Washington față de Rusia și companiile din aceasta țară, mai multor bănci americane mari li s-a cerut cu discreție din partea administrației Biden să continue să facă afaceri cu unele companii ruse. 

Conform unor surse din administrația Biden, companii mari precum JPMorgan și Citigroup au primit din partea unor oficiali ai Trezoreriei și Departamentului de Stat îndemnul de a continua să furnizeze servicii mai multor companii ruse care sunt parțial scutite de sancțiunile impuse de Washington asupra economiei Rusiei, printre care se numără și compania de stat Gazprom ori producătorul de îngrășăminte Uralkali PJSC.  

Serviciile ce sunt oferite de băncile americane la solicitarea oficialilor de la Washington merg de la decontarea în dolari americani și transferuri de plăți la oferte de finanțare comercială.          

Un avocat specializat în sancțiuni economice și embargouri comerciale, Nnedinma Ifudu Nweke, a spus pentru Bloomberg: "Congresul trebuie să înțeleagă acest lucru – Guvernul SUA nu a impus Rusiei un embargo cuprinzător, încă mai sunt permise unele afaceri". Oficialii "vor continua să aibă întâlniri pentru a informa băncile cu privire la acele tranzacții care mai sunt permise", a mai spus Nweke despre situația relatată de Bloomberg.  

Tot legat de acesta situație, directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a spus următoarea chestiune pe 21 septembrie, la o audiere în fața Congresului privind tranzacțiile marilor bănci americane cu companiile ruse: "Urmăm instrucțiunile Guvernului american așa cum ne cere să o facem".

Consilierul economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, l-am numit pe Oleg Ustenko, a spus că informațiile publicate de Bloomberg vor fi transmise Curții Penale Internaționale, deoarece "toți cei care finanțează criminalii de război care fac acele lucruri groaznice în Ucraina comit (la rândul lor - n.red.) crime de război". Dar e greu de crezut că sesizarea Curții Penale Internaționale va produce efecte, în condițiile în care această instituție poate urmări doar persoane, nu entități.  

Reprezentanții Departamentului de Trezorerie și Departamentului de Stat nu au răspuns deocamdată solicitării de comentarii din partea unor publicații americane. (sursa: Bloomberg)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.