Batalioanele ruse de "carne de tun": Sute de ruși recent mobilizați au murit în doar câteva zile într-o bătălie din regiunea Lugansk, asta în timp ce soldații cu experiență refuză să lupte


Batalioanele ruse de "carne de tun": Sute de ruși recent mobilizați au murit în doar câteva zile într-o bătălie din regiunea Lugansk, asta în timp ce soldații cu experiență refuză să lupte

Peste 500 de ruși mobilizați din regiunea Voronej au murit în ultimele zile în regiunea ucraineană Lugansk, ocupată temporar de hoardele Kremlinului, iar autoritățile ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării, refuză să furnizeze detalii. 

Moartea a câtorva sute de localnici mobilizați din regiunea Voronej a fost raportată pe 5 de publicația Nestka, citând doi soldați. 

Această informație a fost confirmată ulterior de televiziunea rusă independentă Dozhd, care a luat legătura cu rudele a altor doi militari care au supraviețuit. Potrivit acestora, batalionul a suferit pierderi grave în urma unui bombardament de trei zile desfășurat în perioada 1-3 noiembrie. 

"Tocmai am fost bombardați. Când totul a început, ofițerii au fugit imediat", a spus Aleksey Agafonov, un supraviețuitor al bombardamentelor. El a adăugat că "golurile din apărare" sunt acoperite de către cei mobilizați, asta în timp ce "soldații locali și contractuali" nu vor să lupte în prima linie. 

"Nu aveau arme, nimic. Li s-au dat patru grenade, au săpat pământul cu mâinile", a zis Ekaterina Brazhnikova, sora mobilizatului Viktor Stegantsev. Potrivit unui alt rezervist, 560 de persoane mobilizate au fost transferate cu el în regiunea Lugansk. După bombardament, când supraviețuitorii s-au regrupat, s-a putut constata că au mai rămas doar 31 dintre aceștia. (sursa: AICI)

Aleksey Agafonov a vorbit în detaliu despre pierderile din rândul celor mobilizați ca urmare a bombardamentelor desfășurate pe linia de contact de lângă Makiivka, în districtul Svatovsky din regiunea Lugansk. Potrivit acestuia, numărul morților ar putea depăși 500 de persoane.

Comandantul batalionului mobilizat, care s-a antrenat în unitatea militară 2079, promisese că militarii vor fi aduși în regiunea Svatovo, unde vor intra în rândurile "apărării teritoriale" la 15 kilometri de linia frontului, a spus Agafonov. Cu toate acestea, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, întreg batalionul a fost adus pe linia de contact și i s-a ordonat să sape și să țină linia de apărare.

"Ne-au spus să săpăm, aveam trei lopeți pe batalion, nu eram bine aprovizionați. Am săpat cât am putut, iar dimineața au început bombardamentele - artilerie, mortare, aeronave, pur și simplu am fost ciuruiți. Când totul a început, ofițerii au fugit imediat. Între bombardamente, am încercat să săpăm, dar aeronavele ne-au reperat imediat și pur și simplu ne-au ciuruit", a spus Agafonov.

Agafonov a mai adăugat că înainte de aceasta, cel puțin încă un batalion de mobilizați fusese învins în aceleași poziții. Agafonov a relatat că a văzut zeci de cadavre.

"La televizor se arată că totul este frumos, dar de fapt, aici, în regiunea Lugansk, mobilizații sunt aruncați în față", a spus Agafonov.

Potrivit acestuia, militarii locali și contractuali nu vor să lupte, iar oameni mobilizați din toată Rusia sunt aduși în regiunea Svatovo pentru a acoperi golurile din apărare.

Cele spuse de Agafonov au fost confirmate de un alt mobilizat din regiunea Voronej, Nikolai Voronin, respectiv de soția unui alt supraviețuitor mobilizat, Lyudmila Chernykh.

"M-a sunat dimineață de pe numărul altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat, că au fost lăsați să sape linia de apărare, au fost bombardați cu obuze de mortar și au ajuns cumva de la Krasnodon la Svatovo, unde se ascund acum. Acum le este frică să meargă undeva, chiar le este frică să iasă la punctele de control. Conducerea i-a abandonat și nu știu ce să facă, doar cer ajutor", a spus Chernykh.

Rudele mai multor mobilizați care au fost atacați au organizat un protest în apropierea clădirii parchetului Voronej, cerând să li se spună adevărul despre soarta celor dragi.

"Ni se spune prin telefon că fiii noștri sunt în viață, sănătoși și chiar își fac datoria militară", a spus Oksana Kholodova, mama soldatului Andrey Kholodov

Soția unui alt mobilizat, Anna, a spus că supraviețuitorii mobilizați au cerut să li se permită să plece acasă.

"Acum cer ajutor doar pentru a fi eliberați. Nu pot fi acolo acum, le este frică. Sunt bombardați acolo. Fără șefi, nimeni acolo. Vrem ca acest lucru să fie cunoscut de toată lumea. Au fost abandonați ca niște pisoi, fără pregătire, fără nimic. Iar eu și soțul meu avem o fiică, are un an și jumătate", a zis Anna. (sursa: AICI)

Alți doi ruși mobilizați care au supraviețuit au încercat să reconstituie imaginea luptei.

Alexandru din regiunea Voronej a fost mobilizat pe 16 octombrie. Două săptămâni mai târziu, pe 31 octombrie, a fost dus la o unitate din orașul Valuiki, regiunea Belgorod, a precizat sora sa Yulia, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea reală. La scurt timp, fratele ei a sunat-o să spună că unitatea sa va fi dusă în regiunea Lugansk. Alexandru a mai putut să sune abia pe 5 noiembrie. El a relatat că pe 1 noiembrie au fost aduși în regiunea Lugansk și trimiși imediat în prima linie. 

"Comandanții i-au spus 'ești carne de tun, pentru asta te-au adus aici, oricum vă vor ucide pe toți'. Le-au dat o lopată la 30 de oameni și le-au spus să sape singuri tranșee", spune Yuliya.

Bombardamentele au durat trei zile. 

"Nu aveau arme, nimic. Li s-au dat patru grenade, au săpat pământul cu mâinile", a zis Ekaterina Brazhnikova, sora altui mobilizat. Fratele ei, Viktor Stegantsev, a fost recrutat la rândul său din regiunea Voronej, iar apoi a ajuns în același batalion în Valuyki precum Alexandru.

Potrivit Ekaterinei, în batalionul respectiv desfășurat în regiunea Lugansk erau peste 500 de oameni. Fratele Iuliei a menționat că 560 de oameni mobilizați au părăsit Valuyki cu el. După bombardamente, când supraviețuitorii s-au regrupat, mai erau 31. Soarta celorlalți soldați este necunoscută.

Mobilizații care au supraviețuit au ajuns la Svatovo, de unde și-au sunat rudele. Acolo, după cum a menționat Yulia, s-au stabilit în grupuri în case părăsite. 

Rapoartele oficiale ale Ministerului rus al Apărării privind zilele de 30 și 31 octombrie conțin un text aproape identic în care se precizează că "inamicul a încercat să desfășoare operațiuni ofensive" în direcția Makeevka, dar "toate atacurile au fost respinse". Între 1 noiembrie și 3 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a raportat că încercările Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca în zona Makeevka au fost zădărnicite, iar inamicul, "ca urmare a acțiunilor active ale trupelor și artileriei ruse", "a fost împins înapoi la pozițiile inițiale". În raportul privind zilele de 4, 5 și 6 noiembrie, Makiivka nu mai este menționată. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.