Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Armata Ucrainei e compatibilă cu NATO, dar sunt necesare în continuare reforme în domeniul apărării


Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Armata Ucrainei e compatibilă cu NATO, dar sunt necesare în continuare reforme în domeniul apărării

Decizia referitoare la aderarea Ucrainei la NATO este legată de reforma instituțională a mecanismelor de apărare, asta în timp ce cerința de compatibilitate a Forțelor Armate Ucrainene cu armatele aliate a fost îndeplinită chiar înainte de invazia rusească la scară largă. 

Această precizare a fost făcută de ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, într-un interviu acordat pentru Interfax-Ucraina.

"Cred că există un element de decizie politică în toate acestea. Întotdeauna a existat și va exista. Dar cred, de asemenea, că există o relație strânsă între nevoia de reforme esențiale și decizia politică, asta pentru că dacă nu faceți progrese în privința acestor reforme esențiale, oferiți un motiv foarte convenabil celor care ar putea fi mai puțin interesați de extinderea numărului de membri (ai NATO - n.red.)", a spus Simmons.

Potrivit acesteia, războiul a dovedit că nivelul de pregătire al Forțelor Armate Ucrainene corespunde standardelor Aliaților NATO, însă, pe de altă parte, a enumerat mai multe paliere din domeniul apărării unde Ucraina are de făcut progrese. 

"Sincer, lucrul pe care nimeni nu și l-a dorit - să se întâmple acest război - a arătat cât de capabile pot fi Forțele Armate Ucrainene în a opera cu echipamente standard NATO. Dar de fapt știam asta înainte de război. Știam totodată deja că nu interoperabilitatea era problema, în sensul că era deja îndeplinită (această cerință a NATO - n.red). Problema era reforma instituțională a mecanismelor de apărare, achizițiile de apărare, resursele umane din domeniul apărării etc., unde știm cu toții mai este destul de mult de lucru", a subliniat Simmons. 

Ea a mai reliefat că, în pofida faptului că este dificil să ne gândim acum la astfel de reforme, din pricina faptului că rușii bombardează instalațiile ucrainene, acestea rămân importante, nu în ceea ce privește aderarea sau neaderarea la NATO, ci și pentru a avea Forțe Armate puternice în viitor.

Amintim în acest context că, în data de 30 septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk și prim-ministrul Denys Shmyhal au semnat cererea Ucrainei de aderare la NATO, care să se facă printr-o procedură simplificată. 

De asemenea, într-o declarație comună din data de 2 octombrie, președinții țărilor din Europa Centrală și de Est care sunt membre ale NATO au condamnat ferm agresiunea rusească împotriva Ucrainei și au susținut intenția țării de a adera la Alianța Nord-Atlantică. Această poziție a fost exprimată de președinții Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Poloniei, României, Muntenegrului și Slovaciei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.