Într-un interviu acordat pentru Sky News pe 1 noiembrie, fostul premier britanic Boris Johnson și-a reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, spunând despre campania privind sprijinirea națiunii aflate în război că este "foarte dragă inimii mele".
"Am speranța de a continua campania pentru Ucraina, iar aceasta este prioritatea mea", a spus Johnson.
"Sunt diverse alte lucruri pe care le fac, dar asta (sprijinirea Ucrainei - n.red.) îmi este, desigur, foarte dragă inimii", a continuat acesta.
Întrebat dacă e de părere că Putin va recurge la utilizarea armelor nucleare contra Ucrainei, Johnson a spus: "Cred că ar fi nebun să facă acest lucru".
"Cred că ceea ce s-ar întâmpla este că practic acesta ar prezenta imediat demisia Rusiei din clubul națiunilor civilizate. Ar fi un dezastru total pentru țara lui", a zis Johnson.
În acest sens, Johnson a vorbit despre repercusiunile care s-ar răsfrânge asupra Rusiei.
"Așadar, pedeapsa economică actuală pe care Occidentul a reușit să o impună ar fi intensificată masiv. Rusia ar fi plasată într-un fel de stare de înghețare economică criogenică și cred că el ar pierde mult din tipologia de cale de mijloc de acceptare tacită globală de care a beneficiat. De asemenea, va pierde în mod crucial sprijinul chinezilor și, mai ales, în propria sa țară cred că s-ar declanșa o reacție absolut isterică. Deci, nu cred că aceasta este o opțiune", a explicat Johnson.
Johnson a adăugat că ar trebui să existe "un fel de răspuns" din partea Occidentului.
"Cred că acesta este un moment critic pentru lume și cred că este un moment esențial. Este un punct de cotitură", a continuat fostul premier britanic.
Pe de altă parte, acesta a evidențiat o greșeală majoră pe care o poate comite Occidentul în raport cu războiul Rusiei contra Ucrainei.
"Cred că pericolul este că vom încerca să facem compromisuri și să găsim un fel de înțelegere, o înțelegere murdară cu Putin, să încercăm să-i determinăm pe ucraineni să facă practic comerț cu o parte din teritoriul lor, ceea ce nu va face decât să-l încurajeze pe Putin să comită noi agresiuni", a zis Johnson.
"Premiul pentru menținerea fermă pe poziții și pentru continuarea sprijinirii Ucrainei este absolut imens, pentru că pentru prima dată în decenii am arătat că credem cu adevărat în democrație și libertate și că suntem cu adevărat dispuși să susținem aceste valori în Europa", a completat acesta.
Fostul premier britanic, respectat enorm în Ucraina pentru că sprijină cu fermitate eforturile națiunii de a lupta împotriva invadatorilor ruși, a reiterat că a prezis că Putin va pierde războiul și a speculat cu privire la implicațiile pe care le-ar avea o astfel de înfrângere.
"O victorie ucraineană ar putea fi un punct de cotitură absolut pentru lume", a spus Johnson, lăudându-l în acest context pe președintele american Joe Biden.
"Cred că este foarte important că America a fost extraordinară. Joe Biden a fost absolut minunat", a zis fostul premier britanic.
Johnson a confirmat că noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a avut "o discuție excelentă aseară cu Volodimir Zelenski și vom continua să sprijinim Ucraina și să ne asigurăm că le oferim tot ceea ce au nevoie".
Cu privire la solicitările ca Ucraina să negocieze cu Rusia, Johnson a spus:
"Nu există nicio înțelegere pe care Zelenski să o poată face. Nu există niciun acord pe care Putin îl oferă. Nu este ca și cum ar spune 'să-mi dai podul de uscat și Crimeea și Donbasul și problemele tale s-au terminat'. NU! NU! NU! El este încă angajat în distrugerea completă a unei democrații europene independente și, în aceste circumstanțe, pur și simplu nu poți negocia și nu cred că vreun Guvern britanic va face acest lucru", a spus Boris Johnson.
"Cred că războiul din Ucraina cere de la toată lumea răbdare strategică și continuitate, dar nu am absolut nicio îndoială că, în cele din urmă, ceea ce e corect va prevala", a continuat acesta.
"Este diferența dintre bine și rău, fără îndoială. Și cred că ucrainenii vor câștiga. Și securitatea noastră energetică va fi mult îmbunătățită la final", a zis Johnson. (sursa: Kyiv Post)
Amintim totodată că fostul premier britanic Boris Johnson ia în considerare înființarea unei noi organizații care să ajute la sprijinirea Ucrainei și la reconstruirea țării devastate de război, a dezvăluit The Telegraph.
Acesta și-a înființat un birou în Westminster, de unde speră să pună bazele unei noi fundații despre care prietenii spun că ar putea strânge sume semnificative pentru a contribui la reconstruirea Ucrainei.
Un prieten de-al lui Boris Johnson, care e în temă cu acest plan, l-a descris drept un "Plan Marshall pentru Ucraina", adăugând că "Boris va strânge o mulțime de bani" de la donatori privați.
Rolul lui Boris Johnson pe scena internațională a fost sugerat inclusiv de noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, când a salutat decizia acestuia de a nu candida pentru conducerea conservatorilor și implicit pentru funcția de premier.
"Deși a decis să nu mai candideze pentru postul de prim-ministru, sper cu adevărat că va continua să contribuie la viața publică din țară și din străinătate", a spus Sunak.
Johnson, în vârstă de 58 de ani, e considerat un erou în Ucraina, existând și străzi numite după acesta, ca mulțumire pentru felul în care, în calitate de prim-ministru britanic, a lucrat neobosit pentru a construi o coaliție internațională de sprijin pentru Kiev în săptămânile și lunile de după începerea invaziei rusești la scară largă.
O sursă apropiată de Boris Johnson a confirmat planurile acestuia de a ajuta la "reconstrucția" Ucrainei, dar a avertizat că planurile avansează într-un ritm ponderat, pentru ca lucrurile să fie făcute cât se poate de corect.
Sursa a spus: "El lucrează la un proiect major legat de Ucraina, care se va referi la reconstrucție".
Johnson se va lansa pe scena internațională ca un avocat al sprijinirii Ucrainei în războiul acesteia contra Rusiei, urmând să efectueze în acest sens o vizită extrem de importantă în SUA înainte de Crăciun.
Este planificat un discurs al acestuia la Washington cu obiectivul de a crește gradul de conștientizare în legătură cu situația dificilă a Ucrainei. Totodată, e de așteptat ca Johnson să se întâlnească cu senatorii americani pentru a pleda în favoarea continuării sprijinului din partea SUA pentru Ucraina.
În Marea Britanie planează îngrijorarea că în rândul politicienilor republicani, care vor intra în paradigma alegerilor prezidențiale, există un dezinteres în creștere în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, aceștia invocând ca motiv inclusiv consecințele fiscale. În acest context, Boris Johnson vrea să se asigure că aceștia vor continua totuși sprijinirea țării invadate la scară largă de Rusia.
Johnson a fost numit președinte al Conservative Friends of Ukraine în timpul conferinței anuale a Partidului Conservator de la începutul acestei luni și acum dorește să-și consolideze acest rol.
Separat, el vrea să se concentreze și pe a se asigura că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a lupta împotriva forțelor ruse. Nu există încă o astfel de funcție oficială în Guvernul Regatului Unit, dar pe viitor ar putea să apară, a mai precizat The Telegraph.
Sursa a adăugat: "Boris nu are nevoie de un rol oficial pentru a face campanie pentru Ucraina".
Nu există de asemenea nicio informație că axarea lui Johnson pe subiectul Ucraina îl va abate de la munca sa de deputat, persoane din interior insistând că va rămâne dedicat în reprezentarea Uxbridge și South Ruislip în Camera Comunelor.
Boris Johnson a fost mobilizat de reacțiile pozitive pe care le-a primit după discursul pe care l-a susținut în Camera Comunelor ca omagiu adus regretatei Regine Elisabeta a II-a, cuvântare susținută la o zi după moartea acesteia.
Sursa a precizat: "El este hotărât să rămână în Parlament. El se consideră un parlamentar". (sursa: The Telegraph)