Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo: Președintele sârb a dat ordinul de deschidere a focului asupra dronelor care intră în spațiul aerian al țării


  • ACP
  • Nov 2, 2022 14:45
  • 1144
Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo: Președintele sârb a dat ordinul de deschidere a focului asupra dronelor care intră în spațiul aerian al țării

După ce au fost văzute în mai multe rânduri drone filmând bazele militare sârbe de lângă granița cu Kosovo, președintele Aleksandar Vucic a dat armatei ordinul de a distruge orice drone ce intră în spațiul aerian al țării sale. 

În același timp, premierul Ana Brnabic a confirmat la postul național de televiziune că au fost văzute drone străine filmând baze militare - 

"Așa este, dronele au filmat o poziție în Zona de siguranță și două cazărmi. Am fost informată de către președintele și comandantul suprem al armatei sârbe, care a dat ordin de creștere a protecției în aer, ceea ce este acum o stare permanentă", a spus aceasta. 

Dacă se va întâmpla din nou, vom doborî fiecare dintre acele aeronave la fel cum ar face orice altă țară. Nu voi oferi mai multe informații. Președintele va spune mai multe despre asta, precum și ministrul Apărării, Milos Vucevic", a mai zis Ana Brnabic.

Avioanele MIG-29 au mai fost trimise de președintele Vucic cu puțin timp înainte, dar numai pentru a îndepărta dronele observate deasupra bazelor militare din apropierea graniței cu Kosovo.

Între Kosovo și Serbia au reapărut tensiunile în acest an, după ce autoritățile kosovare au încercat de mai multe ori să oblige minoritatea sârbă să-și reînnoiască numerele de înmatriculare ale mașinilor care datează dinainte de 1999, când Kosovo făcea parte din Serbia, ceea ce a dus la ciocniri violente între poliție și sârbii din regiune. Ministrul Vucevic a declarat la un post tv despre această escaladare a violențelor că forțele armate ale țării sunt în alertă pe măsură ce tensiunile cresc și sunt gata să facă tot ce este necesar pentru a proteja cetățenii sârbi, inclusiv pe cei din Kosovo. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.