Atacurile cu rachete de luni asupra sistemului de electricitate ucrainean au dus la mai multe pene de curent, însă se remarcă și o schimbare a abordării acestor atacuri din partea rusă.
Până acum atacurile ruse asupra sistemului energetic ucrainean au vizat centralele termice, cele care produc energie pe bază de gaze și cărbune. Rachetele ruse au țintit centralele în sine și stațiile de transformare de lângă acestea. Atacurile de luni au vizat hidrocentralele, mai precis doar stațiile de transformare ale acestora. Ruperea unui baraj al unei hidrocentrale este destul de dificilă și ar duce la alte efecte, iar turbinele hidrocentralelor nu pot fi lovite de rachete, de aceea au fost atacate stațiile de transformare de pe lângă hidrocentrale, este vorba de ținte care pot fi lovite și distruse.
Însă atacarea hidrocentralelor dezvăluie intenția Moscovei de a crea zone izolate, rupturi în sistemul energetic integrat ucrainean. Termocentralele și centralele nucleare „duc greul” aprovizionării cu electricitate, hidrocentralele intervin în perioadele de consum ridicat. Eliminarea hidrocentralelor din sistem creează o nouă problemă pentru aprovizionarea cu electricitate la orele de vârf. Mai mult: atacarea stațiilor care leagă aceste centrale diferite duce la crearea unor „insule” – va exista curent electric în Ucraina, dar nu va putea fi livrat.
O altă problemă cu care se confruntă Kievul este lipsa pieselor de schimb pentru stațiile de transformare atacate de ruși, după aproape două săptămâni de atacuri continue stocurile ucrainene nu mai fac față. Este vorba de echipamente a căror fabricare durează și jumătate de an, iar uzina care le produce (Zaporijtransformator) lucrează cu intermitențe. Kievul încearcă să importe piesele și echipamentele de care are nevoie pentru a menține alimentarea cu energie electrică a populației.