VIDEO Evdochia Aelenei: "M-am opus în Senat învățământului în maghiară pe teritoriul României. Nu e niciun fel de discriminare!"


VIDEO Evdochia Aelenei: "M-am opus în Senat învățământului în maghiară pe teritoriul României. Nu e niciun fel de discriminare!"

Evdochia Aelenei, senatoare a partidului Alternativa Dreaptă, a declarat că a votat împotriva "învățământului în maghiară pe teritoriul României", mai precis contra adoptării propunerii legislative de completare a Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și a Legii educației naționale nr. 1/2011. 

Însă, inițiativa legislativă a fost adoptat luni în Senat, în procedură de urgenţă, cu 57 de voturi pentru, 14 contra, 41 de abțineri și trimisă în Camera Deputaților pentru dezbatere și definitivare, informează sentinela.ro

Referitor la luarea sa de poziţie în plenul Senatului, Evdochia Aeleniei a ţinut să scoată în relief că minoritatea maghiară ar deveni din ce în ce mai neintegrată în societatea românească prin asemenea inițiative: “M-am opus luni în Senat învăţământului în maghiară pe teritoriul României. Nu e niciun fel de discriminare la mijloc; eu ştiu ce înseamnă să fii dintr-o minoritate etnică – cea a lipovenilor, în cazul meu. Dar trebuie să fim pragmatici, nu politically correct. E imposibil să treci prin viaţă fără să ştii limba statului în care trăieşti! Să privim reversul medaliei. Există minoritate românească în Italia, Franţa, Germania. Ce s-ar întâmpla dacă românii ar face acolo şcoala în limba română? Ar ieşi neadaptaţi pe piaţa muncii, nevorbind limba locului în care trăiesc", a susţinut Evdochia Aelenei.

Potrivit senatoarei AD, disputa pe această inițiativă a fost stârnită de Articolul (4), care prevede că: "Nu constituie segregare în învăţământ pe criteriul etnic situaţia în care se constituie grupe/clase/unităţi de învăţământ preuniversitar formate preponderent sau doar cu cursanţi aparţinând unui grup etnic, în scopul predării în limba maternă a acelui grup etnic sau în sistem bilingv".

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.