Esențialul rol al Fundației ”Come Back Alive”, care a achiziționat sistemul Bayraktar TB2 pentru Ucraina. Cum au strâns ucrainenii 130 de milioane de dolari destinați înzestrării armatei / Anna Neplii


Esențialul rol al Fundației ”Come Back Alive”, care a achiziționat sistemul Bayraktar TB2 pentru Ucraina. Cum au strâns ucrainenii 130 de milioane de dolari destinați înzestrării armatei / Anna Neplii

De luni în șir, toți ucrainenii luptă cu disperare împotriva invadatorilor ruși, și asta nu doar pentru a face posibil un viitor sigur pentru Ucraina, ci și pentru a apăra valorile democratice respectate pretutindeni în lumea civilizată. 

Pe lângă cele două fronturi principale – mă refer la cel militar și la cel informațional –, ucrainenii activează din plin și pe frontul voluntariatului, care se dovedește a fi esențial în acest context. Mi se taie respirația când văd cât de unită este națiunea noastră în fața invaziei rusești. Pretutindeni în țară, oamenii se implică, fac sacrificii și reușesc să strângă sume importante de bani care susțin efortul de război al Ucrainei. 

Dincolo de această puternică solidaritate internă, Ucraina primește ajutoare financiare considerabile din exteriorul granițelor, acest lucru fiind posibil mulțumită fundațiilor caritabile. Una dintre cele mai mari astfel de organizații este Fundația „Come Back Alive”, care oferă asistență armatei ucrainene. Înființată în 2014, după prima agresiune militară a Rusiei, obiectivele Fundației rămân același: înzestrarea forțelor armate, salvarea a cât mai multe vieți și contracararea sistematică a invadatorilor ruși. 

În plus, specialiștii Fundației instruiesc operatori de vehicule aeriene fără pilot (UAV), lunetişti și multe alte cadre militare. Începând cu 24 februarie și până în prezent, aceștia au format aproximativ 4000 de militari. De asemenea, ei instruiesc personalul privind metodele oferirii de prim ajutor, uneori implicându-se și în desfășurarea diverselor misiuni secrete, care vor fi făcute publice după victoria Ucrainei. De la începutul invaziei rusești, Fundația a reușit colectarea a peste cinci miliarde de grivne, adică aproximativ 130 milioane de dolari.

„Come Back Alive” se ocupă și cu încheierea de parteneriate în colaborare cu diverse organizații ucrainene – cele mai cunoscute sunt Nova Poshta, PrivatBank, Monobank, Vodafone, Kyivstar, Uklon, Silpo, Genesis și MacPaw. 

Până acum au existat și colaborări cu o serie de companii occidentale, însă accentul s-a axat doar pe comunitățile care activează în domeniul criptomonedelor. 

„Plănuim să dezvoltăm cooperarea internațională. În special, intenționăm să deschidem un birou în Statele Unite. Acest birou va îndeplini atât o funcție de reprezentare în străinătate, cât și, în general, va lucra aplicat pentru a extinde numărul partenerilor și sponsorilor occidentali. Vom trece la un alt nivel”, a anunțat Oleg Karpenko (foto sus), directorul departamentului de relații cu partenerii al „Come Back Alive”.

De notat că Fundația „Come Back Alive” a devenit prima organizație caritabilă din Ucraina care a primit licență pentru achiziționarea și importul de bunuri militare cu dublă utilizare. Emisarii Fundației au întâlniri regulate cu reprezentanții Radei Supreme pentru a reduce unele probleme de factură birocratică, astfel încât să-și poată accelera proiectele de asistență militară. 

„De exemplu, avem dreptul să importam bunuri militare cu dublă utilizare, dar acest proces este foarte lung și asta se întâmplă din cauza unor proceduri birocratice. Întârzierile sunt și de două-trei luni, ceea ce ne complică munca, dar facem totul pentru a remedia situația”, a explicat Karpenko.

Trebuie spus că Fundația „Come Back Alive” oferă asistență în șase domenii principale, totodată având numeroase alte ramificații: supraveghere și recunoaștere aeriană (UAV-uri de mari dimensiuni etc.), tehnică optică (angrenaje de văzut pe timp de zi și de noapte, sisteme mobile de supraveghere etc.), asigură un anumit număr de mașini necesare, asigură echipamente pentru lunetiști dar și echipamente necesare comunicației (walkie-talkie, telefoane prin satelit, routere etc).

De departe cea mai mare și mai importantă achiziție a fost sistemul Bayraktar TB2, alcătuit dintr-o stație de control la sol, trei avioane și o anumită cantitate de muniție. A costat 16,5 milioane de dolari. În plus, Ucraina a achiziționat 25 de sisteme aeriene fără pilot Leleka în valoare de aproximativ 10 milioane de grivne, precum și 11 sisteme PD2 în valoare de aproximativ 11 milioane grivne. În general, fiecare al cincilea UAV scos în față provine de la fundația „Come Back Alive”. La cele de mai sus se adaugă și 11 vehicule blindate destinate Brigăzii 36 Marină, al căror cost total s-a ridicat la peste trei milioane de dolari. 

Încă de la înființare, Fundația își prezintă transparent situația financiară, astfel încât fiecare donație și achiziție pot fi urmărite în timp real. Există o linie fierbinte care procesează toate aplicațiile și le introduce în tabelul corespunzător. 

Fundația menține o legătură permanentă cu militarii din teatrele de operațiuni, prin intermediul a șase manageri, aceștia primind solicitări actualizate de la echipe, având astfel posibilitatea de a identifica nevoile reale de pe linia frontului. Tot ei se asigură ca aceste probleme să fie soluționate fie de voluntari, fie de stat. Per-total, în cadrul Fundației lucrează aproximativ 70 de angajați cu normă întreagă, cărora li se adaugă câteva zeci de voluntari. 

Recent, „Come Back Alive” a anunțat derularea un nou proiect în colaborare cu Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, dar încă nu au fost dezvăluite detaliile aferente. 

„Nu vă putem spune încă despre proiectele viitoare, dar acestea există și sunt în curs de a-și primi toate aprobările prevăzute de lege. Negociem atât cu unele companii străine cât și cu cele ucrainene. Cu siguranță vom aduce noi arme. Vor fi și proiecte destinate achiziției de vehicule blindate”, a rezumat Oleg Karpenko.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.