Breșă majoră în cazul sancțiunilor impuse contra Rusiei: Sectorul olandez high-tech a furnizat tehnologie Kremlinului


Breșă majoră în cazul sancțiunilor impuse contra Rusiei: Sectorul olandez high-tech a furnizat tehnologie Kremlinului

Companiile olandeze de înaltă tehnologie își vând fără să vrea tehnologia unor firme fondate de agenția rusă de informații militare, a dezvăluit Jan Swillens, șef al Serviciului Militar de Informații al Olandei.

Potrivit lui Swillens, serviciile secrete ruse au înființat zeci de firme care operează în Țările de Jos drept "companii-paravan" pentru a se sustrage sancțiunilor occidentale. Companiile respective cumpără tehnologie doar pentru a o introduce ilegal în Rusia în scopuri militare, a spus oficialul.

Sectorul olandez high-tech se află în top la nivel internațional, prin branduri precum NXP și ASML.

Swillens a cerut companiilor olandeze de înaltă tehnologie să efectueze cercetări mai aprofundate asupra clienților lor și să se intereseze cu privire la utilizatorii finali reali ai produselor lor, iar astfel să nu coopereze fără să știe cu armata rusă.

Forțele de ordine olandeze au reținut un bărbat în vârstă de 55 de ani, fiind suspectat că a furnizat microcipuri Rusiei pentru a fenta sancțiunile. Conturile sale bancare și inventarul comercial au fost confiscate.

Microcipurile în cauză pot fi folosite în industria de apărare. Prin urmare, pe fondul sancțiunilor internaționale, acestea nu trebuie vândute companiilor rusești.

Precizările lui Swillens au fost confirmate de Ministerul olandez al Apărării.

Astfel de practici au existat de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, "dar odată cu războiul din Ucraina au crescut semnificativ", a declarat Swillens pentru FD.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a fost citat spunând că sancțiunile mai dure care au fost impuse în acest an de națiunile occidentale împotriva Rusiei, pe fondul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, au schimbat lucrurile pentru agențiile de informații ruse.

"Cu cât sancțiunile sunt mai dure, cu atât devine mai dificil pentru serviciile de informații rusești și cu atât trebuie să fie mai inventive pentru a ocoli sancțiunile", a spus purtătorul de cuvânt.

Prin urmare, este "dificil" pentru antreprenori să realizeze că fac afaceri indirect cu Rusia, a adăugat acesta. (sursa: Ukrinform, Courthouse)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.