Morawiecki invocă România printre țările "care susțin puternic Ucraina", avertizând pe de altă parte că unii lideri ai UE ar prefera să facă din nou afaceri cu Rusia. Cum îl descrie pe Putin: "Era ca un traficant de droguri care distribuia gaz ieftin"


Morawiecki invocă România printre țările "care susțin puternic Ucraina", avertizând pe de altă parte că unii lideri ai UE ar prefera să facă din nou afaceri cu Rusia. Cum îl descrie pe Putin: "Era ca un traficant de droguri care distribuia gaz ieftin"

Prezent la Berlin pentru conferința dedicată reconstrucției Ucrainei, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acordat un interviu pentru publicația germană Bild și ziarul polonez Fakt, pe parcursul căruia a abordat teme-cheie ce țin de soarta țării invadate de hoardele Kremlinului, de șantajul energetic practicat de Moscova, respectiv de despăgubirile pe care Guvernul de la Varșovia le solicită Executivului de la Berlin pentru pierderile suferite în Al Doilea Război Mondial.

Acesta a avertizat că la nivelul UE există lideri care ar prefera ca lucrurile să fie din nou ca pe vremuri, iar astfel să reia afacerile cu Rusia, asta în timp ce țările de pe flancul estic, inclusiv România, "sunt foarte conștiente de pericolul rusesc și susțin puternic Ucraina". 

În ceea ce privește ideea unui plan Marshall pentru reconstrucția țării cotropite de hoardele Kremlinului, inițiativă promovată încă de pe acum de premierul Germaniei, Olaf Scholz, respectiv de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deși războiul e în plină desfășurare, Morawiecki a ținut să sublinieze că în prezent "Ucraina are nevoie de bani și arme, nu de planuri".

Pe tema despăgubirilor pe care Polonia le cere Germaniei pentru pierderile suferite în al Doilea Război Mondial, Morawiecki a avut un mesaj către cetățenii germani: "Prosperitatea voastră, bogăția voastră provine - cel puțin parțial - din jefuirea caselor, fabricilor și proprietăților poloneze. Bunicii voștri sunt responsabili pentru crimele de atunci. Dacă voi, ca descendenți ai lor, nu vă asumați responsabilitatea, atunci, după același principiu, Rusia nu va răspunde niciodată pentru crimele pe care trupele lui Putin le comit acum în Ucraina. Așa că îi întreb pe germani: vreți ca Rusia să scape basma curată cu războiul de astăzi și să nu fie nevoită să plătească pentru crimele sale? Cred că majoritatea dintre voi nu vreți asta. Dar înseamnă că va trebui să răspundeți pentru crimele în masă pe care țara voastră le-a comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva polonezilor".

Redăm interviul integral acordat de premierul Poloniei: 

"FACT", "BILD": Președintele german Steinmeier și-a cerut scuze Poloniei și altor țări est-europene pentru ignorarea avertismentelor pe care acestea le-au lansat cu privire la agresiunea rusească. Acceptați scuzele?

Mateusz Morawiecki: Mai bine mai târziu decât niciodată. Salut faptul că mulți politicieni occidentali sunt acum de acord cu Guvernul nostru. Dar acum ar fi mai important ca toată lumea să sprijine mai mult Ucraina.

"FACT", "BILD": Ați ales Berlinul pentru un interviu cu "Fakt" – cel mai mare ziar polonez și "Bild" – cel mai mare ziar european. Presupunem că aveți un mesaj pentru Europa. Cum sună acest mesaj?

Mateusz Morawiecki: Am venit pentru acest interviu direct de la conferința privind reconstrucția Ucrainei. Ne concentrăm pe un subiect foarte important: cum vom reconstrui Ucraina. Dar există o întrebare și mai importantă: cum poate Ucraina să obțină suficiente arme pentru a pune capăt acestui război? Este bine să vorbim despre sprijinul viitor, "planurile Marshall" etc. Cu toate acestea, Ucraina se află astăzi sub o presiune enormă, în ciuda succeselor sale recente împotriva Rusiei. În doar ultimele două săptămâni, 360 de rachete și drone au fost lansate asupra orașelor ucrainene. Rușii distrug în mod deliberat centralele electrice și sistemele de încălzire, vor ca ucrainenii să înghețe și să moară de foame iarna. Prin urmare, acum este nevoie de ajutor. Ucraina are nevoie de bani și arme, nu de "planuri"!

"FACT", "BILD": Cine sunt acum cei mai de încredere parteneri din alianța care sprijină Ucraina?

Mateusz Morawiecki: Sunt în continuare aceleași țări: țările de pe flancul estic, de la Finlanda la statele baltice, partenerii noștri cehi și slovaci, România. Ele simt amenințarea direct din partea lui Putin, așa că sunt foarte conștiente de pericol și susțin puternic Ucraina. Polonia și aceste țări se luptă pentru ca presiunea asupra Rusiei să nu scadă, asta în condițiile în care unele țări ar putea pierde din vedere suferința ucrainenilor, fiind mai concentrate asupra modului de a supraviețui iernii.

"FACT", "BILD": Nu există Germania sau Franța pe lista dumneavoastră. Care este principala așteptare a dvs. de la Guvernul german?

Mateusz Morawiecki: Tancuri de luptă, artilerie grea, muniție pentru Ucraina - tot ceea ce este acum cel mai urgent pentru a învinge trupele rusești. Germania, cea mai bogată țară din Europa și unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume, ar putea face mult mai mult pentru a apăra valorile Europei. Țări precum SUA și Marea Britanie furnizează arme pentru a ajuta Ucraina să câștige. Am impresia că unii lideri ai UE ar prefera ca lucrurile să fie din nou ca pe vremuri. În conformitate cu ideea că războiul poate fi încheiat și printr-o înfrângere a Ucrainei.

"FACT", "BILD": Adică a face afaceri cu Rusia?

Mateusz Morawiecki: Da.

"FACT", "BILD": Despre ce lideri vorbiți?

Mateusz Morawiecki: Nu vreau să-i numesc, dar tendința se observă. Sistemul construit de Rusia cu rezervele sale de gaz dă roade. Putin era ca un traficant de droguri care distribuia gaz ieftin. Multor țări le este greu să se descurce fără el.

"FACT", "BILD": Sunteți convins că Ucraina ar trebui să adere la Uniunea Europeană. Vă rugăm să enumerați două sau trei motive pentru care acest lucru este atât de important.

Mateusz Morawiecki: Uniunea Europeană, ca familie de state care împărtășesc valori comune, înseamnă prosperitate, stabilitate și securitate. Ucraina ar trebui să poată beneficia de asta. Ucraina nu poate cădea în sfera de influență a Rusiei sau a Chinei, devenind vasală a dictaturii sau a despoților imperialiști. Ucraina are o perspectivă sigură, stabilă și pașnică numai în Uniune.

"FACT", "BILD": Polonia a beneficiat și ea de aderarea la UE.

Mateusz Morawiecki: Slavă Domnului că nu aveam nevoie de tancuri atunci ca să luptăm pentru libertatea noastră. Dar da: Polonia a profitat de piața liberă în care performăm de aproape două decenii. Sprijinul și programele UE au fost mai puțin importante decât spun unii. Polonia s-a dovedit a fi un concurent inovator și puternic pe piața liberă. Piața unică europeană a fost și este decisivă.

"FACT", "BILD": Partidul dumneavoastră, PiS, vorbește diferit despre Uniune și despre partenerii Poloniei în Uniune. Jarosław Kaczyński, șeful PiS, a spus pe 2 octombrie că Germania a "muls" Polonia de zeci de ani și că vrea să domine Polonia prin intermediul UE... Sunteți de acord?

Mateusz Morawiecki: Nu cunosc practic pe nimeni care să nege că Germania și Franța decid soarta UE. Noi polonezii suntem împotriva unei Europe centralizate conduse de Bruxelles. UE este o comunitate de 27 de țări, diverse din punct de vedere al limbii, culturii și caracterului. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că – după cum arată datele – zona euro este deosebit de benefică pentru economia germană.

"FACT", "BILD": Germanii au fost cei care s-au opus creării zonei euro.

Mateusz Morawiecki: Este adevărat. A fost ideea (președintelui francez - n.red.) Mitterand. Dar s-a ajuns la asta. Și reticența Bundesbank față de inflație a întărit marca germană. După introducerea monedei euro, cursul acestei monede în comparație cu marca a scăzut, ceea ce este foarte benefic pentru exporturile germane. Germania a avut, de asemenea, un excedent de cont curent de zeci de ani.

"FACT", "BILD": Ați oferit o explicație economică complexă. Ați rezuma-o la "muls"?

Mateusz Morawiecki: Nu vreau să am o dispută pe termeni. Aș vorbi mai degrabă de "a culege roadele". Nimeni nu folosește Uniunea și euro mai mult decât Germania. Dacă este benefic și pentru alte țări ale comunității, este bine. Întrebați Italia, Grecia și Spania dacă mai avem un echilibru. Economiile lor abia dacă fac față Germaniei, Țărilor de Jos și Austriei. Nu e de mirare că se răzvrătesc.

"BILD": Este momentul potrivit ca Polonia să ceară Germaniei 1,3 trilioane de euro drept compensație pentru pagubele de război din 1939-1945?

Mateusz Morawiecki: Aveți dreptate: momentul potrivit ar fi fost acum 70 sau 50 de ani. Dar nu s-a întâmplat niciodată. De aceea se întâmplă acum.

"BILD": Cum explicați generației de germani născuți la câteva zeci de ani după război că ar trebui să plătească acum?

Mateusz Morawiecki: Le explic acestor tineri: prosperitatea voastră, bogăția voastră provine - cel puțin parțial - din jefuirea caselor, fabricilor și proprietăților poloneze. Bunicii voștri sunt responsabili pentru crimele de atunci. Dacă voi, ca descendenți ai lor, nu vă asumați responsabilitatea, atunci, după același principiu, Rusia nu va răspunde niciodată pentru crimele pe care trupele lui Putin le comit acum în Ucraina. Așa că îi întreb pe germani: vreți ca Rusia să scape basma curată cu războiul de astăzi și să nu fie nevoită să plătească pentru crimele sale? Cred că majoritatea dintre voi nu vreți asta. Dar înseamnă că va trebui să răspundeți pentru crimele în masă pe care țara voastră le-a comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva polonezilor. Ca să nu mai vorbim de 50 de ani de comunism, un sistem teribil în care am căzut noi, polonezii, ca urmare a acestui război.

"BILD": De ce nu trimiteți o factură similară Rusiei, care a invadat Polonia în acord cu Germania?

Mateusz Morawiecki: Este incomparabilă situația în proporție de 90% conform cercetărilor. Victimele poloneze ale celui de-al Doilea Război Mondial au fost ucise de germani. De aceea, prima noastră factură merge în Germania.

"FACT": Ce repere v-ați stabilit în materie de despăgubiri? Polonia a transmis oficial către Germania, dar Germania a respins-o deja. Ce urmează acum?

Mateusz Morawiecki: În primul rând, am trimis o notă diplomatică și am prezentat un raport. Următoarea etapă va fi traducerea raportului în multe limbi și creșterea gradului de conștientizare al acestuia în lume. Am început deja să contactăm partenerii noștri din Israel, ei sunt la rândul lor interesați de problema compensației.

"FACT": Acestea sunt acțiuni. Dar ce anume vă așteptați să obțineți cu ele? Scopul dvs. este, de exemplu, o dezbatere în Parlamentul german, să presupunem până la sfârșitul anului viitor?

Mateusz Morawiecki: Aș lua parte la o astfel de dezbatere chiar mâine...

"FACT": Dar vă așteptați să rezulte din ea?

Mateusz Morawiecki: Ei bine, la început trebuie să ne referim la a înțelege cine este făptuitorul și cine este victima celui de-al Doilea Război Mondial. În ultimii 15 ani, seriale înfricoșătoare cu fraze precum "lagărele de concentrare poloneze" au fost difuzate în Germania și în alte țări. Raportul nostru se concentrează doar pe adevăr. Și acesta este un succes în sine. Primim din întreaga lume o mulțime de invitații la dezbateri, inclusiv din Israel și SUA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.