Autoritățile irlandeze au dispus închiderea unei „secții de poliție" chineze din centrul orașului Dublin, în urma presiunilor exercitate de o organizație pentru drepturile omului, scrie BBC.
Postul aparținând Serviciului de Poliție din Fuzhou (intitulat oficial Post de Poliție din străinătate al Stației de Poliție din Fuzhou) oraș din provincia Fujian, fusese deschis la începutul acestui an într-o clădire de birouri de pe Capel Street, în care se află și sediul altor organizații din China.
Autoritățile chineze au declarat că secția respectivă ar fi oferit servicii cetățenilor chinezi din Irlanda, inclusiv reînnoirea permiselor de conducere.
Cu toate acestea, grupul pentru drepturile omului „Safeguard Defenders” a declarat într-un raport din septembrie că stațiile de poliție chinezești ar fi „convins” 230.000 de emigranți să se întoarcă în China, uneori sub constrângerea de a se confrunta cu acuzații penale.
De asemenea, raportul a afirmat că operațiunile chinezești din întreaga lume, derulate sub umbrela așa-zisei Poliții din Fuzhou, „evită cooperarea polițienească și judiciară oficială, încalcând dreptul internațional și fiind susceptibile de a încălca integritatea teritorială a țărilor terțe pentru că implică crearea unui mecanism de poliție paralelă care utilizează metode ilegale".
Ambasada Chinei a negat orice încălcare a legii la Dublin.
Miercuri, Ministerul irlandez al Afacerilor Externe a declarat că nicio autoritate chineză nu a solicitat permisiunea de a înființa respectiva „secție de poliție".
Minsiterul de Externe din Irlanda a mai precizat că a pus problema existenței unei autorizații și le-a cerut chinezilor „să închidă și să înceteze operațiunile" derulate în cadrul „secției de poliție" de pe Capel Street.
Reprezentanții guvernului chinez au declarat că s-au conformat acestei solicitări.
Potrivit BBC, recent, guvernul chinez a fost acuzat, chiar zilele trecute, că a înființat cel puțin două „secții de poliție" asemănătoare nedeclarate în Olanda.
Presa olandeză a găsit dovezi că așa-numitele „stații de servicii” din străinătate ale Chinei, care promit să ofere servicii diplomatice, sunt, de fapt, folosite pentru a reduce la tăcere disidenții chinezi din Europa.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului olandez de Externe a declarat că posturile de poliție au fost înființare și au funcționat ilegal pe teritoriul țării.
O serie de relatări de pe Twitter indică faptul că lucrătorii„postului de poliție” din Rotterdam ar fi foști/actuali angajați ai serviciilor de securitate/informații din China.
Ministerul chinez de Externe a respins acuzațiile olandeze, precizând că nu este la curent cu existența unei astfel de secții pe teritoriul Olandei.
RTL News și platforma de jurnalism de investigație Follow the Money au relatat povestea lui Wang Jingyu, un disident chinez care a declarat că este urmărit sistematic de poliția chineză în Olanda.
Wang le-a spus jurnaliștilor olandezi că a primit un apel telefonic la începutul acestui an de la o persoană care pretindea că este de la o astfel de stație (de poliție) și care i-a recomandat să se întoarcă în China pentru a-și „rezolva problemele. „Și să mă gândesc la părinții mei!", a mai spus disidentul care, ulterior, s-a confruntat cu o campanie sistematică de hărțuire și intimidare, orchestrată, în opinia lui, de agenți guvernamentali chinezi.
Potrivit altor relatări de pe Twitter, un astfel de post de poliție s-ar afla și la Stockholm, în Suedia (foto jos), cu misiunea de a-i convinge pe imigranții chinezi să se întoarcă în patria natală, în vreme că autoritățile italiene ar fi fost notificate oficial (prin reprezentanți ai ambasadei Chinei în Italia) că urmează să fie deschis un astfel de post.
Siteul himalayaustralia.com.au scrie că Stația de Poliție din Fuzhou și-ar fi deschis în jur de 30 de secții în diverse zone de pe glob, multe dintre acestea fiind active în acest moment în Marea Britanie, Franța, Portugalia, Spania și chiar Statele Unite.