Deranj mare în rândul "conservelor" rusești. Giorgia Meloni scoate în relief singura modalitate de a se facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina, subliniind totodată că țara ei nu va ceda șantajului energetic practicat de regimul terorii de la Moscova


Deranj mare în rândul "conservelor" rusești. Giorgia Meloni scoate în relief singura modalitate de a se facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina, subliniind totodată că țara ei nu va ceda șantajului energetic practicat de regimul terorii de la Moscova

Singura modalitate de a se facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina este de a ajuta Kievul să se apere militar, a declarat miercuri premierul Italiei, Giorgia Meloni, în Parlamentul de la Roma. 

"Pacea poate fi atinsă prin sprijinirea Ucrainei... este singura șansă pe care o avem pentru ca cele două părți să negocieze", a spus Meloni în Senat înaintea votului de încredere pentru Guvernul ei de dreapta.

Meloni a promis în mod repetat sprijin Kievului, în timp ce aliații ei din coaliție, Silvio Berlusconi și Matteo Salvini, au fost mult mai ambivalenți în această problemă din cauza legăturilor lor de lungă durată cu președintele rus Vladimir Putin.

Meloni a spus că, deși armele pe care Italia le furnizează Ucrainei nu sunt decisive pentru rezultatul războiului, ele sunt vitale pentru ca Italia să își mențină credibilitatea internațională.

De asemenea, Georgia Meloni a declarat marți în Parlamentul de la Roma că Italia nu va ceda șantajului energetic al lui Putin.

"A ceda șantajului lui Putin asupra energiei nu ar rezolva problema, ar înrăutăți-o, deschizând calea către noi cerințe și șantaje", a spus aceasta. 

Ea a precizat că Guvernul ei va oferi sprijin financiar familiilor și întreprinderilor afectate de criza energetică, avertizând că, pe fondul costului ridicat al acestei decizii, administrația ei ar putea fi nevoită să renunțe la unele dintre promisiunile sale de campanie.

Meloni a adăugat că Italia va continua să sprijine Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

Fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, care a declanșat o furtună politică săptămâna trecută, reiterându-și simpatia pentru Putin și acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de declanșarea războiului, s-a poziționat cu toate acestea de partea Giorgei Meloni în timpul dezbaterii de ieri din Senat. 

El a spus că a lucrat întotdeauna pentru a uni Moscova cu Occidentul, dar invazia rusească asupra Ucrainei a făcut ca acest lucru să fie acum imposibil. (sursa: Sky News)

Pe 19 octombrie, Giorgia Meloni l-a avertizat pe Silvio Berlusconi că apropierea sa de președintele rus Vladimir Putin îl pune în pericol să-și piardă influența în orice administrație viitoare. Ea a reliefat, de asemenea, sprijinul său puternic pentru linia euro-atlantică a Italiei, inclusiv pe tema războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

"Cu noi în Guvern, Italia nu va fi niciodată veriga slabă a Occidentului!", a declarat Meloni.

Ea reacționat în raport cu declarațiile făcute de Berlusconi la o întâlnire privată cu parlamentarii Forza Italia, Acesta se lăudase în mod repetat la această întâlnire că a restabilit contactul cu Putin și a descris modul în care și-au schimbat cadouri cu votcă și vin. Schimbul de cadouri s-a petrecut cu prilejul zilei de naștere a fostului premier italian Silvio Berlusconi, care a împlinit pe 29 septembrie 2022 vârsta de 86 de ani. 

Pe parcursul înregistrărilor ce s-au scurs în presă, Berlusconi a fost auzit spunând: "Am reluat legătura cu președintele Putin. Mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce de ziua mea. Am răspuns cu 20 de sticle de Lambrusco (un vin roșu italian spumant) și o scrisoare la fel de dulce".

Tulburările politice din Italia s-au intensificat după remarcile lui Berlusconi, mai ales în condițiile în care Meloni, al cărei partid politic populist - Fratelli d'Italia - a câștigat cele mai multe voturi la alegerile din 25 septembrie, începuse să formeze Guvernul.

Unii analiști au fost de părere că Berlusconi a încercat în mod conștient să submineze viitoarea guvernare a Giorgei Meloni. 

Ulterior, Meloni a anunțat că va conduce un Guvern cu o politică externă distinctă.

"Italia, cu capul sus, face parte din Europa și din NATO. Cine nu este de acord cu această piatră de temelie, nu poate face parte din Guvern, cu prețul de a nu avea un Guvern", spunea aceasta. 

Putin și Berlusconi au o prietenie îndelungată: de fapt, după ce Putin a anexat ilegal Crimeea, cei doi au călătorit chiar împreună în peninsula ce aparține de drept Ucrainei. Putin a fost totodată găzduit la moșia lui Berlusconi din Sardinia.

LaPresse a publicat apoi încă o înregistrare audio, care se presupune a fi tot de la întâlnirea amintită mai sus, pe parcursul căreia Berlusconi părea să apere dorința lui Putin de a da jos actuala putere de la Kiev. 

Berlusconi a spus că Zelenski a intensificat atacurile asupra estului Donbasului după 2014, când separatiștii susținuți de ruși au început să lupte cu forțele ucrainene. Potrivit lui, obiectivul așa-zisei operațiuni speciale a lui Putin în Ucraina a fost de a numi un Guvern "bun, sensibil" la Kiev în doar două săptămâni.

Cu toate acestea, pe fondul rezistenței ucrainene "neașteptate și neprevăzute", a finanțării occidentale și a noilor arme livrate "în ziua 3, o operațiune specială care ar fi trebuit să dureze două săptămâni a devenit un război care va dura peste 200 de ani", a spus Berlusconi.

El a afirmat că nici America, nici Europa nu mai au "adevărați lideri". (sursa: Kyiv Post)

Așadar, rămâne de văzut cum va arăta în practică agenda de politică externă a guvernării Meloni, ținând cont de aceste diferențieri clare de abordare între partidele care formează coaliția. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.